Plaattaart met rode ui, prei, paprika, spekjes en kaas
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 1 rol bladerdeeg*
- 125 gr. crème fraiche
- 100 gr. spekreepjes
- 1 rode ui
- 1 prei
- 1 oranje paprika
- 3 lenteuitjes
- 150 gr. geraspte kaas, belegen
- rozemarijn
- peper en zout
* Je kan ook een zes velletjes bladerdeeg gebruiken en deze dakpansgewijs over elkaar leggen op je bakplaat.
Bereidingswijze
Verwarm je oven voor op 200 graden en zet vast een bakplaat klaar, indien nodig bekleed je deze eerst met bakpapier. Verwarm ook vast een koekenpan of hapjespan voor op laag vuur tot deze goed warm is. Bak hier de spekreepjes in en snijd intussen de prei in ringetjes. Als de spekreepjes mooi bruin worden bak je de preiringetjes nog een paar minuten mee.
Rol het bladerdeeg uit over de bakplaat of verdeel de (ontdooide) plakjes bladerdeeg erover. Als je losse plakjes bladerdeeg gebruikt leg je deze dakpansgewijs over elkaar. Plak ze aan elkaar door de randjes wat vochtig te maken. Prik er met een vork overal gaatjes in en smeer de crème fraiche dik uit over het deeg.
Pel de rode uien en snijd deze in dunne ringetjes. Verdeel de ringetjes ui over het bladerdeeg en schep hier het mengsel met gebakken preiringetjes en spekjes over. Verdeel over de bodem. Snijd de bovenkant van de oranje paprika en verwijder de zaadlijsten en zaadjes, snijd vervolgens in stukjes en strooi over het bladerdeeg.
Verdeel er nu de geraspte kaas over en kruid het geheel met wat rozemarijn, peper en zout. Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak de plaattaart in ongeveer 15 minuten gaar. Snijd tot slot de lenteuitjes in ringetjes en strooi over de plaattaart als deze uit de oven komt.