Plaattaart met roomkaas, prei, paprika, gebakken spekreepjes en kaas

Plaattaart met roomkaas, prei, paprika, gebakken spekreepjes en kaas

Als onze lieve zoon hoort dat we plaattaart eten is hij altijd blij. Ook van deze plaattaart met roomkaas, prei, paprika, gebakken spekreepjes en kaas heeft hij zitten smullen. Al zou hij het liefst alleen de randjes eten, die blijven toch favoriet voor veel kinderen.

Net als de meeste plaattaarten is ook deze plaattaart zo gemaakt. Je bakt alleen de spekreepjes en prei even voor. De bodem smeer je in met wat roomkaas waar je daarna het preimengsel over verdeeld. Nog even de rest van de ingrediënten en lekker veel geraspte kaas erop en het kan in de oven.

Lijkt deze plaattaart met roomkaas, prei, paprika, gebakken spekreepjes en kaas je ook wel iets? Dan vind je hieronder het makkelijke en lekkere recept. Een ideaal maaltje als je ‘s avonds weinig tijd hebt maar toch lekker wil eten.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 1 rol bladerdeeg*
  • 3 preien
  • 100 gr. spekreepjes
  • 1 gele paprika
  • 1 rode ui
  • 3 lenteuitjes
  • 150 gr. geraspte kaas, jong
  • 3 el. roomkaas
  • peper en zout

* In plaats van een rol bladerdeeg kan je ook 6 plakjes bladerdeeg dakpansgewijs over elkaar leggen. Ook met bodem voor hartige taart of Flammkuchen-bodem is deze plaattaart erg lekker.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 200 graden. Gebruik je bladerdeeg uit de vriezer laat het dan vast ontdooien. Zet ook een bakplaat klaar die je hebt bekleed met bakpapier. Verwarm een hapjespan of koekenpan voor op laag vuur zodat deze goed warm wordt. Verwijder de onderkant en het groen van de preien en snijd de prei in ringetjes.

Bak de spekreepjes in de hete hapjespan en voeg de preiringetjes toe zodra er genoeg spekvet in de pan zit. Kruid met wat versgemalen peper en zout, bak tot de spekreepjes krokant zijn en de prei glazig. Bedek de bakplaat met het deeg en smeer dit in met de roomkaas. Verdeel hier het prei- en spekjesmengsel overheen.

Maak de plaattaart af

Snij de bovenkant van de paprika en verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Vervolgens snijd je de paprika in halve ringen die je over het deeg verdeelt. Pel de rode ui en snijd deze in dunne ringetjes, ook deze verdeel je over de bodem. Vervolgens strooi je er de geraspte kaas overheen.

Tot slot snijd je de lenteuitjes in ringetjes en strooi je deze over de plaattaart. Schuif de bakplaat nu in de voorverwarmde oven en bak de plaattaart zo'n 15 tot 20 minuten. Als de bodem lichtbruin en krokant is en de kaas gesmolten is haal je de plaattaart uit de oven. Haal van het bakpapier en snijd in stukken.

Opwarmen

Houd je wat plaattaart over? Bewaar deze in de koelkast en warm deze de volgende dag op in een hete koekenpan. Je hoeft hier geen olie of boter aan toe te voegen. Zo blijft de bodem van je plaattaart lekker knapperig.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Plaattaart met roomkaas, prei, paprika, gebakken spekreepjes en kaas'
Afbeelding bij 'Plaattaart met roomkaas, prei, paprika, gebakken spekreepjes en kaas'
Afbeelding bij 'Plaattaart met roomkaas, prei, paprika, gebakken spekreepjes en kaas'
Afbeelding bij 'Plaattaart met roomkaas, prei, paprika, gebakken spekreepjes en kaas'
Afbeelding bij 'Plaattaart met roomkaas, prei, paprika, gebakken spekreepjes en kaas'
Afbeelding bij 'Plaattaart met roomkaas, prei, paprika, gebakken spekreepjes en kaas'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 692 kcal.
  • Vetten 51 gr.
  • Waarvan verzadigd 25 gr.
  • Koolhydraten 31 gr.
  • Waarvan suikers 9 gr.
  • Vezels 5 gr.
  • Eiwitten 21 gr.
  • Zout 2.7 gr.
  • Natrium 1080 mg.