Plaattaart met witlof, ham, kaas en rode ui
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 1 rol bladerdeeg (of 6 plakjes)
- 4 stronkjes witlof
- 100 gr. achterham
- 1 rode ui
- 150 gr. jonge kaas, geraspt
- 125 gr. crème fraiche
- peper en zout
Bereidingswijze
Verwarm je oven voor op 200 graden. Gebruik je bladerdeeg uit de vriezer? Laat dit dan eerst kort ontdooien. Bedek een bakplaat met bakpapier, een rol bladerdeeg heeft dit meestal al zelf. Verdeel het deeg over de bodem en prik er met een vork gaatjes in. Gebruik je losse plakjes dan moeten deze elkaar een beetje overlappen. Smeer de bodem nu helemaal in met een dun laagje crème fraîche. Verdeel daar vervolgens de plakjes ham over.
Snijd de kern uit de witlof en verwijder de buitenste bladen. Halveer de witlof in de lengte en halveer beide helften nogmaals. Verdeel de kwart struikjes witlof nu over de bodem. Pel de rode ui en snijd deze in dunne ringetjes. Strooi deze over de plaattaart. Tot slot verdeel je de geraspte kaas over de plaattaart. Schuif de bakplaat nu in de voorverwarmde oven. Bak de plaattaart zo'n 20 tot 25 minuten.
De plaattaart is klaar als de bodem mooi goudbruin en krokant is en de kaas gesmolten. Snijd de plaattaart nu in stukken en serveer direct. Houd je nog wat over? Dan kan je deze de volgende dag opwarmen in een droge hete koekenpan.
Recepten in je mail
Voedingswaarden per persoon
- Energie 563 kcal.
- Vetten 38 gr.
- Waarvan verzadigd 23 gr.
- Koolhydraten 30 gr.
- Waarvan suikers 6 gr.
- Vezels 2 gr.
- Eiwitten 19 gr.
- Zout 2 gr.
- Natrium 800 mg.