Plaattaart met witlof, prei, rode ui, spekjes en brie

Plaattaart met witlof, prei, rode ui, spekjes en brie

Een poosje geleden stond deze plaattaart met witlof, prei, rode ui, spekjes en brie op het menu. Het is een echt heerlijke plaattaart die eigenlijk heel makkelijk is te maken. De smaak van de witlof is lekker zoet doordat ik deze eerst even bakte in een koekenpan. Heerlijk in combinatie met de gebakken spekjes en de brie.

Ik gebruikte deze keer een rol bladerdeeg. Deze rol je met bakpapier en al uit op je bakplaat, lekker makkelijk. Maar je kan ook zes velletjes bladerdeeg gebruiken die je deels overlappend op de bakplaat legt. Smeer deze in met wat crème fraîche en beleg dan met de rest van de ingrediënten. Hierna schuif je de plaattaart in de oven.

Wil je deze lekkere plaattaart met witlof, prei, rode ui, spekjes en brie zelf eens proberen? Dan vind je hieronder het makkelijke en lekkere recept. En hier vind je nog veel meer lekkere recepten voor plaattaart.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 1 rol bladerdeeg*
  • 4 stronkjes witlof
  • 1 prei
  • 1 rode ui
  • 125 gr. crème fraîche
  • 125 gr. spekreepjes
  • 200 gr. brie
  • rozemarijn, gedroogd
  • peper en zout

* Je kan ook zes plakjes bladerdeeg gebruiken die je over de bakplaat verdeeld.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 220 graden. Zet een bakplaat klaar die je bedekt met het bladerdeeg. Gebruik je een rol dan zit er meestal al een vel bakpapier bij, zo niet leg deze dan eerst op de bakplaat. Gebruik je plakjes bladerdeeg? Laat deze dan eerst kort ontdooien en leg ze dan deels overlappend op het bakpapier op de bakplaat. Smeer het bladerdeeg in met een dun laagje crème fraîche, met de achterkant van een lepel kan je dit goed uitsmeren.

Bak de spekreepjes en witlof

Zet een flinke hapjespan of koekenpan op het vuur en bak de spekreepjes goudbruin en krokant. Stort de spekreepjes op een bord maar laat het spekvet in de pan. Snijd de onderkant van de stronkjes witlof en verwijder de buitenste lelijke bladen. Halveer de witlof in de lengte en bak deze kort in het spekvet tot de witlof bruin begint te kleuren. Draai om en herhaal voor de andere kant. Strooi er een klein beetje peper over. Past alle witlof er niet in een keer in dan bak je deze in twee etappes.

Beleg en bak de plaattaart

Pel de rode ui en snijd deze met een scherp koksmes in dunne ringetjes. Strooi over de plaattaart en leg hier de halve stronkjes witlof op. Vervolgens strooi je er de gebakken spekreepjes over. Maak de prei schoon, snijd een klein stukje van de onderkant en verwijder het groen. Snijd de steel van de prei in ringetjes en verdeel over de plaattaart. Tot slot snijd je de brie in plakjes en verdeel je ook deze over de plaattaart.

Strooi er nog wat rozemarijn over en kruid met een beetje peper en zout. Schuif nu in de oven en bak de plaattaart zo'n 15 tot 20 minuten. Als de brie mooi is gesmolten en de bodem lekker krokant is haal je de plaattaart uit de oven. Laat kort staan en snijd dan in stukjes. Serveer de plaattaart met witlof, prei, rode ui, spekjes en brie op een serveerplank.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Plaattaart met witlof, prei, rode ui, spekjes en brie'
Afbeelding bij 'Plaattaart met witlof, prei, rode ui, spekjes en brie'
Afbeelding bij 'Plaattaart met witlof, prei, rode ui, spekjes en brie'
Afbeelding bij 'Plaattaart met witlof, prei, rode ui, spekjes en brie'
Afbeelding bij 'Plaattaart met witlof, prei, rode ui, spekjes en brie'
Afbeelding bij 'Plaattaart met witlof, prei, rode ui, spekjes en brie'
Afbeelding bij 'Plaattaart met witlof, prei, rode ui, spekjes en brie'
Afbeelding bij 'Plaattaart met witlof, prei, rode ui, spekjes en brie'
Afbeelding bij 'Plaattaart met witlof, prei, rode ui, spekjes en brie'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 691 kcal.
  • Vetten 53 gr.
  • Waarvan verzadigd 30 gr.
  • Koolhydraten 28 gr.
  • Waarvan suikers 7 gr.
  • Vezels 3 gr.
  • Eiwitten 22 gr.
  • Zout 1.9 gr.
  • Natrium 760 mg.