Plaattaart prei, rode ui, ham, kaas en ei
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 6 plakjes bladerdeeg
- 125 gr. sour cream
- 100 gr. achterham
- 2 preien
- 1 rode ui
- 4 eieren
- 150 gr. gruyère
- peper en zout
- rozemarijn, optioneel
Bereidingswijze
Verwarm de oven vast voor op 200 graden. Zet vast een bakplaat klaar waar je de plaattaart met prei zo op gaat bakken. Bedek deze indien nodig met een vel bakpapier. Koop je een rol deeg dan zit dit er vaak al bij. Leg ook een snijplank klaar en een koksmes. Meer heb je voor deze plaattaart met prei, ham, kaas en ei niet nodig.
Bereid de bodem voor
Gebruik je bladerdeeg uit de vriezer? Laat deze dan kort ontdooien zodat het deeg wat zachter wordt. Verdeel het deeg over de bakplaat waarbij de randjes elkaar overlappen. De bodem van je bakplaat moet geheel bedekt zijn. Smeer hier de sour cream op met de bolle kant van een lepel. Dit mag best een dikke laag zijn, vergeet de randen niet. Strooi een derde van de gruyère over de bodem en kruid met wat peper en zout.
Beleg de plaattaart met prei
Scheur de achterham in stukken en verdeel over de bodem. Snijd nu de prei voor de plaattaart in ringetjes. Dit doe je tot aan het groen. Verdeel ook deze over de plaattaart. Pel de rode ui en snijd deze doormidden. Hierna snijd je elke helft in vieren en daarna in stukjes. Strooi over de plaattaart met de prei en de ham. Hierna breek je de eieren boven de plaattaart. Probeer de dooiers heel te houden, lukt dit niet dan is het geen probleem. De dooiers zullen stollen in de oven en blijven niet zacht. Strooi er tot slot de resterende kaas over en kruid naar smaak met peper en zout. Als je het lekker vindt kan je er ook nog wat gedroogde rozemarijn over strooien.
Bak de plaattaart met prei, ham, kaas en ei
Schuif de plaattaart met prei, ham, kaas en ei in het midden van de hete oven. Laat de plaattaart in ongeveer 20 minuten gaar worden. Houdt de laatste minuten in de gaten hoever de taart is. Als de randjes krokant zijn, de kaas is gesmolten en de eieren zijn gestold is de taart klaar. Schuif de plaattaart met bakpapier en al van de bakplaat op een grote snijplank. Laat een minuutje staan en ga met een lange spatel voorzichtig tussen de bodem en het bakpapier. Trek het bakpapier rustig onder de bodem vandaan en snijd de plaattaart in stukken. Eet smakelijk!
Recepten in je mail
Voedingswaarden per persoon
- Energie 549 kcal.
- Vetten 38 gr.
- Waarvan verzadigd 23 gr.
- Koolhydraten 32 gr.
- Waarvan suikers 6 gr.
- Vezels 3 gr.
- Eiwitten 27 gr.
- Zout 1.9 gr.
- Natrium 760 mg.