Poké bowl met flame roasted zalm, avocado, sojabonen en wasabi-mayonaise

Poké bowl met flame roasted zalm, avocado, sojabonen en wasabi-mayonaise

Deze poké bowl met flame roasted zalm, avocado, sojabonen en wasabi-mayonaise blijft mijn favoriet. Ik bestel af en toe een soortgelijke poké bowl maar thuis maken is net zo makkelijk en lekker. En alle ingrediënten haal je gewoon bij de supermarkt.

Deze keer maakte ik de bowl met gemarineerde sushi-rijst. Heerlijk als je deze laat afkoelen en daarna direct eet. Wil je de poké bowl iets langer van tevoren maken en bewaren? Kies dan voor een gewone rijst zoals basmati. Deze blijft namelijk wat langer lekker. Dit in tegenstelling tot de sushirijst die een dag later wat klef wordt.

Krijg je ook al zin in deze lekkere poké bowl? Dan vind je hieronder het makkelijke en lekkere recept. De wasabi-mayonaise maak ik trouwens zelf maar is eventueel ook kant en klaar te koop.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 250 gr. sushirijst
  • 2 avocado's
  • 200 gr. mango, in blokjes
  • 200 gr. ananas, in blokjes
  • 200 gr. wortel, julienne gesneden*
  • 200 gr. rode biet, julienne gesneden*
  • 200 gr. flame roasted zalm**
  • 200 gr. sojabonen
  • 4 el. gebakken uitjes
  • 100 gr. mayonaise
  • 2 tot 4 tl. wasabipasta
  • 4 tl. sesamzaad

Voor de marinade:

  • 5 el. rijstazijn
  • 1 tl. suiker
  • 1 tl zout

* Vaak voorgesneden te koop, anders makkelijk te snijden met een mandoline.

** Je kan ook kiezen voor verse zalm, haal deze dan bij een goede viswinkel en vermeld expliciet dat je deze rauw wilt eten.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Kook de sushirijst zoals aangegeven op de verpakking. Zelf gebruikte ik de sushirijst van Saitaku. Gebruik je deze ook dan doe je 250 gr. in een pan met 350 ml. koud water. Breng dit aan de kook en laat 10 minuten koken met het deksel op de pan. Draai het vuur uit en laat 15 minuten staan met het deksel op de pan. Stort de sushirijst hierna in een zo groot mogelijke kom, zo kan deze het snelst afkoelen.

In de tussentijd bereid je de marinade voor de sushirijst. Hiervoor doe je de rijstazijn, suiker en het zout in een steelpannetje. Verwarm en roer tot alle suiker en zout is opgelost. Giet hierna over de afgekoelde sushirijst en schep goed door elkaar. Laat nog even staan zodat ook de marinade weer af kan koelen.

Overige ingrediënten

Als de rijst opstaat halveer je beide avocado's door deze rondom de pit doormidden te snijden. Draai beide helften van elkaar en verwijder de pit. Schep de halve avocado's in hun geheel uit de schil, dit doe je met een eetlepel. Snijd de avocado nu in dunne partjes. Ook de flame roasted zalm snijd je in stukjes. Meng tot slot de mayonaise met de wasabipasta, doe dit naar smaak. Wasabi is erg scherp van smaak, begin dus met een of twee theelepels en voeg meer toe indien je dit lekker vindt.

Maak de poké bowl

Neem vier grote kommen en verdeel hier de sushirijst over. Leg rondom de sojabonen, partjes avocado, wortelreepjes, bietreepjes, mango en ananas. Verdeel de stukjes zalm over het midden van de kommen. Strooi er vervolgens nog wat gebakken uitjes overheen. Maak af met de wasabi-mayonaise en wat sesamzaad, al dan niet geroosterd.

 

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Poké bowl met flame roasted zalm, avocado, sojabonen en wasabi-mayonaise'
Afbeelding bij 'Poké bowl met flame roasted zalm, avocado, sojabonen en wasabi-mayonaise'
Afbeelding bij 'Poké bowl met flame roasted zalm, avocado, sojabonen en wasabi-mayonaise'
Afbeelding bij 'Poké bowl met flame roasted zalm, avocado, sojabonen en wasabi-mayonaise'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 957 kcal.
  • Vetten 54 gr.
  • Waarvan verzadigd 7 gr.
  • Koolhydraten 79 gr.
  • Waarvan suikers 75 gr.
  • Vezels 15 gr.
  • Eiwitten 30 gr.
  • Zout 2.9 gr.
  • Natrium 1160 mg.