
Poké bowl met gegrilde kip, avocado, mango en wortel
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 200 gr. rijst, bv. basmatirijst
- 300 gr. kippendijfilet
- 2 mango's
- 2 avocado's
- 1/2 komkommer
- 4 wortels
- 3 lenteuitjes
- sesamzaad
- kokosschaafsel
Marinade voor de gegrilde kip:
- 1 el. sojasaus
- 1 el. vloeibare honing
- 1/2 tl. sesamzaad
- versgemalen peper
Dressing:
- 2 el. sojasaus
- 1 el. sesamolie
- 1 el. suiker
- 1/2 tl. gemberpoeder
- 1/2 rode ui
- 3 lenteuitjes
- scheutje rijstazijn
- peper en zout
Bereidingswijze
Een poké bowl eet je op 'kamertemperatuur', je kan alles dus prima van tevoren bereiden. De kippendij moet een kwartier marineren en de dressing is het lekkerst als je deze ook van tevoren maakt. De rijst is het lekkerst als deze net is afgekoeld, liever iets te warm dan te koud.
Voor de marinade voor de kip meng je de sojasaus, vloeibare honing en het sesamzaad door elkaar in een platte schaal. Breng op smaak met wat versgemalen peper en leg de kippendijen hierin. Draai ze een paar keer om zodat het vlees goed is bedekt met de marinade en laat 15 minuten staan.
Maak ook alvast de dressing. Hak een halve rode ui goed fijn en snijd drie lenteuitjes in ringetjes, zowel het witte als het groene deel. Doe in een mengkom en doe hier de sojasaus, de sesamolie, de suiker, het gemberpoeder en een scheut rijstazijn bij. Meng alles goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout, bewaar in de koelkast voor later.
Gril de kippendij op een contactgrill of in een grillpan. Gebruik je een contactgrill met boven- en onderplaat dan gril je de kippendij twee keer vijf minuten, draai halverwege even om. Gebruik je een grillpan dan gril je de kippendijen acht minuten per kant. Laat afkoelen en snijd daarna in blokjes.
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en laat van het vuur af droogstomen. Om de rijst wat sneller af te laten koelen kan je deze in een ovenschaal storten en met een vork regelmatig door elkaar scheppen. Op kamertemperatuur is deze het lekkerst in de poké bowl.
Halveer de avocado's in de lengte en draai de helften van elkaar af. Wip met een scherp mes de pit eruit en gebruik een lepel om het vruchtvlees uit de schil te halen. Snijd de avocado in blokjes en zet apart voor zo.
Halveer ook de mango's in de lengte en draai beide helften van elkaar af. Wip de pit er met een lepel uit of snijd rondom uit het vruchtvlees. Kerf met een mes een ruitjespatroon in de mango, wip de schil binnenstebuiten en snijd de blokjes eraf. Zet apart voor zo.
Snijd ook de komkommer in blokjes en de lenteui in ringetjes. De wortel schraap je schoon en snijd je in dunne plakjes of kleine blokjes, afhankelijk van de dikte.
Schep de rijst in vier kommen en verdeel de blokjes gegrilde kip, avocado, mango en komkommer over de rijst. Lepel flink wat van de dressing over de blokjes kip en strooi de ringetjes lenteui, wat sesamzaad en wat kokosschaafsel over de kommen. Eventueel schep je nog wat dressing in het midden van je poké bowl.
Recepten in je mail



