Pompoenstamppot met appel, ui, gebakken spekjes en rozemarijn

Pompoen­stamppot met appel, ui, gebakken spekjes en rozemarijn

Deze pompoenstamppot met appel, ui, gebakken spekjes en rozemarijn is weer eens wat anders. Omdat je de pompoen eerst grilt in de oven hoef je deze niet te schillen. Wel zo makkelijk. In de tussentijd kan je de aardappels koken en de spekjes en ui bakken. Hierna meng je alles door elkaar.

Met de pompoen grilde ik ook een in stukjes gesneden appel mee. Dit geeft de stamppot een nog lekkerdere smaak. De gebakken spekjes zorgen voor een lekker zout tintje aan de stamppot. Zelf serveerde ik nog een lekkere rookworst bij de pompoenstamppot. Maar deze kan je eventueel weglaten.

Lijkt deze lekkere pompoenstamppot met appel, ui en spekjes je wel wat? Dan vind je hieronder het makkelijke recept. En hier vind je nog meer lekkere recepten met pompoen. En als je liever een andere stamppot maakt vind je hier nog veel meer stamppot recepten.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 800 gr. aardappels
  • 1 pompoen
  • 2 appels
  • 200 gr. spekreepjes
  • 1 ui
  • rozemarijn
  • grof zeezout
  • peper en zout
  • olijfolie
  • klontje roomboter
  • scheutje melk
  • rookworst, optioneel

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 200 graden. Zet een bakplaat klaar die je bekleedt met bakpapier. Snijd de pompoen in blokjes met een scherp koksmes. Dit doe je door een klein stukje van de boven- en onderkant te snijden. Zo blijft de pompoen stabiel staan. Halveer de pompoen nu en lepel de dradige kern en pitten eruit. Snijd vervolgens in plakjes en blokjes. De schil van de pompoen laat je er gewoon op. Deze wordt vanzelf zacht in de oven.

Spreid de pompoen uit over de bakplaat. Sprenkel er ruim olijfolie over en strooi er naar smaak rozemarijn en grof zeezout over. Schuif de pompoen in de oven en zet de wekker op 15 minuten. Snijd intussen een appel in blokjes, eventueel kan je deze schillen. Strooi de appel na 15 minuten over de blokjes pompoen en bak nog 20 minuten in de oven.

Bereid de rest van de stamppot

Als je de pompoen in de oven schuift schil je de aardappelen. Snijd ze in gelijke stukken. Breng in een grote pan een laag water aan de kook. Kook hierin de aardappelen in 20 minuten gaar. Pel tussendoor de ui en snijd in stukjes. Verhit een koekenpan op laag vuur en bak hierin de spekreepjes krokant. Als er genoeg spekvet in de pan ligt voeg je de ui toe. Bak deze mee tot de ui glazig wordt. Als de spekjes en ui klaar zijn zet je het vuur uit.

Giet na 20 minuten de aardappelen af. Doe er een klontje roomboter en een scheutje lauwwarme melk bij. Kruid naar smaak met peper en zout en stamp fijn met een aardappelstamper. Als de pompoen en appel gaar zijn voeg je de helft toe. Stamp nogmaals goed fijn en roer er dan de rest van de pompoen door. Tot slot roer je er de spekreepjes en ui doorheen.

Eventueel kan je de pompoenstamppot serveren met een rookworst. Bereid deze tegelijk met de aardappels volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Pompoenstamppot met appel, ui, gebakken spekjes en rozemarijn'
Afbeelding bij 'Pompoenstamppot met appel, ui, gebakken spekjes en rozemarijn'
Afbeelding bij 'Pompoenstamppot met appel, ui, gebakken spekjes en rozemarijn'
Afbeelding bij 'Pompoenstamppot met appel, ui, gebakken spekjes en rozemarijn'
Afbeelding bij 'Pompoenstamppot met appel, ui, gebakken spekjes en rozemarijn'
Afbeelding bij 'Pompoenstamppot met appel, ui, gebakken spekjes en rozemarijn'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 467 kcal.
  • Vetten 20 gr.
  • Waarvan verzadigd 8 gr.
  • Koolhydraten 53 gr.
  • Waarvan suikers 14 gr.
  • Vezels 7 gr.
  • Eiwitten 14 gr.
  • Zout 2.2 gr.
  • Natrium 880 mg.