Prei courgette quiche met gerookte wilde zalm

Prei courgette quiche met gerookte wilde zalm

Ik maakte laatst een heerlijke prei courgette quiche met gerookte wilde zalm. De smaak van de zalm kwam goed tot zijn recht en de quiche smaakte echt geweldig. Ik koos voor gerookte wilde zalm omdat deze meer smaak heeft dan de gewone gerookte zalm.

Bovendien lees je de laatste tijd steeds meer verhalen over gekweekte zalm. Kweekzalm wordt erg intensief gekweekt waardoor ze te dicht op elkaar leven en o.a. ziek kunnen worden, dat moet weer worden behandeld met antibiotica. Wilde duurzaam gevangen zalm kost iets meer maar ik vind dat het waard. Als je wil kan je deze quiche natuurlijk ook met gewone gerookte zalm maken.

Het recept voor deze lekkere quiche vind je hieronder. Normaal eet ik vaak een salade bij een quiche maar deze keer was dat niet nodig. De quiche is lekker machtig en vult dus goed, ik zou hem zeker eens proberen.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 5 plakjes deeg voor hartige taart
  • 1 prei
  • 1 courgette
  • 6 lenteuitjes
  • 3 sjalotjes
  • 100 gr. gerookte zalm
  • 4 eieren
  • 125 gr. crème fraiche
  • 150 gr. geraspte belegen kaas
  • peper en zout
  • boter om in te vetten
  • olijfolie

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven vast voor op 200 graden en zet vast een ingevette quichevorm of springvorm klaar. Verwarm ook vast een hapjespan of koekenpan op laag vuur.

Snij zowel de prei als de lenteui als de sjalotjes in dunne ringetjes. Verhit een scheutje olijfolie in de pan en bak alles een paar minuten, kruid tussendoor met wat peper en zout. Haal van het vuur af en bewaar voor zo.

Snij de courgette in zo dun mogelijke plakjes van hooguit een paar millimeter dik, hoe dunner hoe beter. Breek de vier eieren boven een mengkom en voeg de crème fraiche en de helft van de geraspte kaas toe. Kruid met peper en zout en roer tot een vloeibaar mengsel.

Ontdooi de velletjes deeg en bedek de onder- en zijkanten van de ingevette quichevorm. Prik er met een vork wat gaatjes in en doe het prei-, lenteui- en sjalottenmengsel erin. Verdeel over de bodem en bedek met de helft van de gerookte zalm.

Bedek vervolgens met eenderde van de courgette en giet hier de helft van het eiermengsel over. Leg hier de andere helft van de zalm op en leg hier vervolgens weer eenderde van de courgette op. Giet het resterende eiermengsel erover, dek af met de laatste plakjes courgette en strooi de rest van de geraspte kaas erover.

Verwijder eventueel de overhangende stukjes deeg en schuif de quichevorm 25 minuten in je voorverwarmde oven. Laat je quiche bakken tot de bovenkant mooi goudbruin is geworden en de korst mooi krokant. Nog even kort laten afkoelen en uit de vorm verwijderen en je quiche is klaar.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Prei courgette quiche met gerookte wilde zalm'
Afbeelding bij 'Prei courgette quiche met gerookte wilde zalm'
Afbeelding bij 'Prei courgette quiche met gerookte wilde zalm'
Afbeelding bij 'Prei courgette quiche met gerookte wilde zalm'
Afbeelding bij 'Prei courgette quiche met gerookte wilde zalm'
Afbeelding bij 'Prei courgette quiche met gerookte wilde zalm'
Afbeelding bij 'Prei courgette quiche met gerookte wilde zalm'