Prei-ovenschotel met gehakt en kaassaus
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 800 gr. aardappels, kruimig
- 300 gr. rundergehakt
- 4 stronken prei
- 250 gr. kastanjechampignons
- 1 ui
- 6 takjes oregano
- roomboter
- scheutje melk
- peper en zout
Voor de kaassaus:
- 30 gr. bloem
- 30 gr. roomboter
- 600 ml. volle melk
- 200 gr. geraspte kaas*
- peper en zout
* Ik koos voor Emmentaler, zoals in het originele recept. Kruid in dat geval met wat extra peper en zout. Ook lekker is het om belegen kaas te gebruiken, dit geeft iets meer smaak aan de saus. Bewaar een klein handje om over de schotel te strooien als deze de oven in gaat.
Bereidingswijze
Zet vast een flinke hapjespan op laag vuur zodat de bodem goed warm wordt. Zet ook een pan water op het vuur voor de aardappelen. Zet ook alvast een flinke ovenschaal klaar die je invet met wat boter.
De puree
Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar en giet af. Laat de aardappelen even droogstomen en stamp tot een romige puree met een scheutje melk en een klontje boter. Breng op smaak met wat peper en zout en doe de puree in de ovenschaal. Strijk de puree zo glad mogelijk uit over de schaal.
Bereid de prei
Als de aardappels koken pel je de ui en snijd je deze goed fijn. Snijd de stronken prei tot het groen in dikke ringen. Borstel de champignons schoon en snijd in plakjes. Smelt een klontje roomboter in de hapjespan en fruit hier de ui kort in aan. Voeg de ringen prei toe en bak deze kort mee, voeg tenslotte de champignons toe en kruid met flink wat peper en zout. Ris de oregano van de takjes, hak goed fijn en voeg toe aan de braadpan. Roer alles door elkaar en laat met het deksel op de pan rustig gaar worden tot de prei lekker zacht is.
Rul het gehakt
Smelt in een tweede hapjespan of flinke koekenpan een klontje boter en bak het gehakt hierin. Kruid met wat peper en zout en bak tot het gehakt mooi geruld is en gaar. Zet alvast een steelpannetje op laag vuur en smelt hier de boter in voor de kaassaus. Verwarm de ovengrill vast voor op 200 graden.
Doe de prei en champignons in een vergiet en laat kort uitlekken, schep vervolgens in de ovenschaal en verdeel over de puree. Schep met een schuimspaan het gehakt uit de pan en verdeel over de prei en champignons.
Maak de kaassaus
Voeg nu de bloem toe aan de gesmolten boter in de steelpan en roer op het vuur door elkaar. Zodra het mengsel begint te korrelen en wat bruiner wordt voeg je de melk toe. Roer net zolang tot je een mooie gladde saus hebt. Voeg nu het grootste deel van de geraspte kaas toe, houdt een handje apart voor zo. Roer tot de kaas goed is gesmolten en je een wat dikkige kaassaus hebt. Kruid met flink wat peper en zout en giet de kaas over het gehakt in de ovenschaal.
Nog even in de oven
Strooi tenslotte het restant van de geraspte kaas over de kaassaus en schuif de ovenschaal onder de grill. Laat in de oven staan tot de kaassaus mooi is gestold en de bovenlaag mooi goudbruin is. Dit duurde bij ongeveer 15 minuten. Haal de ovenschaal uit de oven en serveer de prei-ovenschotel.
Recepten in je mail
Voedingswaarden per persoon
- Energie 820 kcal.
- Vetten 44 gr.
- Waarvan verzadigd 25 gr.
- Koolhydraten 58 gr.
- Waarvan suikers 15 gr.
- Vezels 9 gr.
- Eiwitten 40 gr.
- Zout 2.1 gr.
- Natrium 840 mg.