Preirolletjes met ham en kaassaus en Opperdoezer Ronde uit de oven
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 8 preien
- 8 plakken gekookte beenham
- 2 el. olijfolie + extra
- 100 ml. witte wijn*
- 4 takjes rozemarijn
- 800 gr. Opperdoezer Ronde (of andere aardappelen)
- peper en grof zeezout
* In het recept stoof je de prei in witte wijn, maak je het recept zonder de wijn dan moet je de prei eerst acht minuten voorkoken.
Kaassaus
- 100 gr. Gruyère, geraspt
- 35 gr. bloem
- 35 gr. roomboter
- 350 ml. volle melk
- peper en zout
Bereidingswijze
Deze preirolletjes zijn echt makkelijk te maken en smaken heerlijk. Verwarm je oven vast voor op 200 graden en zet een bakplaat met opstaande rand klaar. Er ontsnapt soms wat vocht en dan is het handig dat dit niet in je oven terecht komt.
Snij de onderkant van de preien af en de bovenkant net voor het donkerdere groen begint. Spoel de stengels nu even af onder de kraan en laat kort uitlekken in een vergiet. Scheur twee grote vellen aluminiumfolie af, tweemaal zo breed als je bakplaat. Leg de vellen op elkaar, vouw beide korte kanten tweemaal dubbel en doe hetzelfde met één lange kant, je krijgt nu een soort zak. Leg deze zak op je bakplaat.
Leg de stengels prei in de zak, strooi er versgemalen peper en grof zeezout over en doe er de olijfolie bij. Steek er vier takjes rozemarijn bij en giet er vervolgens de witte wijn in. Vouw de open lange zijde nu nog tweemaal dubbel zodat de zak dicht is. Schuif de bakplaat nu 25 minuten in de oven.
In de tussentijd boen je de aardappels schoon en snijd je deze in plakken van circa een halve centimeter. Spreid uit over een tweede bakplaat en sprenkel hier ruim olijfolie over en bestrooi met grof zeezout. Schuif de bakplaat in de oven zodra de preirolletjes er 15 minuten in hebben gelegen.
Haal na 25 minuten de preirolletjes uit de oven maar houd ze nog even in het aluminiumfolie. Laat de oven aanstaan en de aardappels erin. Maak nu de kaassaus door de boter te smelten in een steelpan, doe de bloem bij de gesmolten boter en roer met een garde tot alle bloem is opgelost en je een 'roux' hebt.
Giet de melk er nu bij en blijf roeren tot de saus dik wordt, let erop dat er geen klontjes bloem in de pan overblijven. Doe er driekwart van de Gruyère bij en roer door de saus tot de kaas is opgelost. Breng op smaak met peper en zout en doe het vuur uit.
Zet een ingevette ovenschaal klaar en haal de prei uit het aluminiumfolie. Leg een plak beenham neer, rol hier een stengel prei in en leg deze in de ovenschaal. Herhaal dit voor de andere stengels en schep er vervolgens de kaassaus over. Strooi de resterende Gruyère erover en zet de ovenschaal nog 20 minuten in de oven.
Als je de preirolletjes weer in de oven doet haal je de aardappels er even uit, draai je de schijfjes om (bijvoorbeeld met een vleestang) en schuif je de bakplaat weer terug. Serveer na 20 minuten de preirolletjes met de aardappeltjes uit de oven en smullen maar.