
Preischotel met kerrie, spekjes en kaas
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 800 gr. aardappels, kruimig
- 200 gr. spekreepjes
- 4 preien
- 150 gr. geraspte kaas, jong belegen
- klontje roomboter
- scheutje melk
- peper en zout
- kerrie
Bereidingswijze
Voor deze preischotel uit de oven begin je met het maken van de stamppot. Schil dus als eerste de aardappels en snijd deze in gelijke stukken. Breng in een ruime pan een flinke laag water aan de kook, hierin kook je de aardappels in 20 minuten gaar. In de tussentijd zet je ook een hapjespan op laag vuur en laat je deze goed heet worden. Omdat je de preischotel in de oven gratineert verwarm je deze vast voor op 180 graden.
Prei en spekjes bakken
Bak de spekjes in de hapjespan tot er zich een laagje bakvet vormt. Snijd intussen de preien in halve ringen. Dit doe je door eerst de harde onderkant weg te snijden en vervolgens het uitstekende bladgroen. Halveer de preien met een koksmes in de lengte en snijd er daarna halve ringetjes van. Voeg toe aan de hapjespan zodra hier genoeg bakvet in zit en schep een paar minuten om op middelhoog vuur. Kruid de prei en spekjes naar smaak met kerriepoeder.
Preischotel maken
Vet een ovenschaal in met wat boter en maak de stamppot. Hiervoor giet je de aardappels af en doe je er een klein klontje roomboter en een scheutje melk bij. Kruid vervolgens met peper en zout en stamp fijn met een aardappelstamper. Doe dan de prei, spekjes en het bakvet erbij en roer alles goed door elkaar.
Doe de preistamppot in de ingevette ovenschaal en strijk een beetje glad. Strooi er de geraspte kaas over en schuif de ovenschotel in de voorverwarmde oven. Laat de preischotel met kerrie, spekjes en kaas zo'n 15 tot 20 minuten in de oven staan tot de kaas mooi is gegratineerd.
Recepten in je mail







Voedingswaarden per persoon
- Energie 543 kcal.
- Vetten 26 gr.
- Waarvan verzadigd 13 gr.
- Koolhydraten 45 gr.
- Waarvan suikers 8 gr.
- Vezels 9 gr.
- Eiwitten 23 gr.
- Zout 2.3 gr.
- Natrium 920 mg.