Preistamppot met lenteuitjes, rode ui en kaas
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 800 gr. aardappelen, kruimig
- 125 gr. crème fraiche
- 100 gr. spekreepjes
- 1 rookworst
- 3 preien
- 6 lenteuitjes
- 1 rode ui
- 100 gr. jong belegen kaas, in blokjes
- 1 tl mosterd
- verse bieslook
- peper en zout
- klontje roomboter
- olijfolie
Bereidingswijze
Schil de aardappelen in gelijke stukken en kook deze in 20 minuten gaar. Giet de aardappels af en laat kort droogstomen van het vuur af. Schep er de crème fraiche en mosterd bij en doe er een klontje boter bij. Kruid met wat peper en zout en stamp tot een romige aardappelpuree. Als je deze preistamppot met rookworst wilt serveren bereid je tussendoor ook de worst.
Zodra de aardappels opstaan verwarm je alvast een hapjespan of een wokpan op laagt vuur. Snijd de kontjes van de prei en halveer de preien in de lengte, snijd vervolgens in halve ringetjes. Pel de rode uien en snijd deze goed fijn. Bak de spekreepjes bruin en krokant in de hete hapjespan en schep uit de pan, bewaar voor zo. Verhit een scheutje olijfolie in de pan en bak de prei en rode ui tot de preireepjes wat glazig en zacht worden. Kruid met wat peper en zout en roer alles even goed door elkaar.
Snijd de lenteuitjes in dunne ringetjes en voeg toe aan de hapjespan, bak nog kort mee en schep alles goed door elkaar. Doe er tot slot een klontje roomboter bij en laat alles met een deksel op de pan stoven tot je de aardappelpuree hebt gemaakt.
Roer de gebakken spekreepjes en de gestoofde prei, rode ui en lenteuitjes door de aardappelpuree. Snijd de jong belegen kaas in kleine blokjes en roer ook deze door de stamppot. Zet de pan op laag vuur en laat de stukjes kaas smelten, roer regelmatig door om aankoeken te voorkomen.
Schep de preistamppot op de borden en strooi hier flink wat fijngehakte bieslook overheen. Serveer met de in plakjes gesneden rookworst en je preistamppot met lenteuitjes, rode ui en kaas is klaar.