Preistamppot met rode ui, taugé en belegen kaas
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 1 kg. aardappels, kruimig
- 4 rundervinken
- 3 preien
- 2 rode uien
- 100 gr. taugé
- 100 gr. belegen kaas, geraspt
- klontje roomboter + boter om te bakken
- scheutje melk, optioneel
- tomatenketchup
- ketjap manis
- olijfolie
- peper en zout
- bieslook
Bereidingswijze
Breng in een flinke pan een ruime laag water aan de kook. Schil alle aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar en giet af, laat kort droogstomen van het vuur af. Verwarm als je de aardappelen kookt alvast een ruime hapjespan op laag vuur. Zet ook vast een flinke koekenpan op laag vuur voor de rundervinken.
Verhit een klontje boter in de koekenpan en bak de rundervinken intussen aan alle kanten bruin op hoog vuur. Zet het vuur wat lager en bak de rundervinken in ongeveer 25 minuten gaar. Keer de rundervinken regelmatig zodat ze aan alle kanten gelijkmatig garen.
Pel de rode uien en snijd deze in vier parten, snijd ze vervolgens in stukjes. Verhit een scheutje olijfolie in de hapjespan en bak de rode ui alvast aan met wat peper en zout. Snijd het onderste stukjes van de stronken prei en snijd ook het bovenste groen weg. Halveer de stukken prei in de lengte en snijd vervolgens in halve ringetjes. Bak de ringetjes prei mee met de rode ui tot deze glazig beginnen te worden.
Knijp intussen de aardappels fijn met een pureeknijper. Roer er een klontje boter en de geraspte kaas doorheen. Stamp je de aardappels? Voeg dan een klontje boter toe en een klein scheutje melk en stamp de aardappels tot een puree. Roer er daarna pas de geraspte kaas doorheen. Kruid met wat peper en zout.
Voeg de taugé toe aan de hapjespan en roerbak nog een minuutje mee met de rest. Doe de gebakken rode ui, prei en taugé bij de aardappels en roer er doorheen. Haal de rundervinken uit de koekenpan en leg even apart. Voeg een scheutje water toe, wat tomatenketchup en een scheutje ketjap manis en zet het vuur hoog. Schraap het baksel los van de pan en kook in tot een wat dikke jus.
Hak een handje bieslook fijn. Schep de preistamppot met rode ui, taugé en belegen kaas op de borden. Schep hier wat van de jus overheen en strooi er wat fijngehakte bieslook overheen. Leg er tot slot het rundervinkje op en je kan aan tafel.