Preistamppot met spekjes, kaas en basilicum
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 800 gr. kruimige aardappelen
- 3 a 4 stronken prei
- 1 grote ui
- 200 gr. spekreepjes
- ca. 100 gr. jonge kaas
- klontje roomboter
- scheutje melk
- peper en zout
- takje basilicum
Bereidingswijze
Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken, kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar en giet af. Laat de aardappelen even droogstomen van het vuur af.
Snijd intussen de stronken prei in kleine ringetjes en pel en snipper de ui. Verwarm vast een hapjespan op een laag vuurtje zodat deze goed warm wordt en bak hier de spekreepjes lekker krokant in. Schep de reepjes uit de pan en bewaar voor zo maar laat het spekvet in de pan zitten.
Fruit de ui kort aan in de pan en doe er daarna de preiringetjes bij, bak deze aan tot ze glazig beginnen te worden en bestrooi ze met flink wat peper en zout. Stamp de aardappelen fijn met een klontje boter, een scheutje melk en kruid met een beetje peper.
Snijd de kaas in kleine blokjes en doe deze samen met de spekreepjes en de gebakken prei bij de gestampte aardappelen. Stamp of roer alles goed door elkaar met de pan op een laag vuurtje, geef de kaas even kans om te smelten en breng eventueel nog wat extra op smaak met wat versgemalen peper en zout.
Snipper wat blaadjes basilicum en strooi deze over de stamppot als deze op je bord ligt. Eet smakelijk.