Quiche met broccoli, paddenstoelen, cashewnoten en oude kaas
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 1 portie quichedeeg*
- 1 broccoli
- 200 gr. gemengde paddenstoelen**
- paar takjes rozemarijn
- 4 eieren
- 125 gr. crème fraiche
- 150 gr. oude kaas, geraspt
- 50 gr. cashewnoten
- peper en zout
- boter om in te vetten
- olijfolie
* In plaats van vers quichedeeg kan je ook vijf plakjes bladerdeeg of deeg voor hartige taart gebruiken.
** Ik koos voor een mix met shiitakes, oesterzwammen, kastanjechampignons en bundelzwammen
Bereidingswijze
Verwarm je oven voor op 200 graden. Snijd de roosjes van de broccoli en de harde steel in kleinere stukjes. Breng in een pan een laagje water aan de kook. Kook de harde stukjes acht minuten. Voeg na drie minuten de roosjes toe en kook nog vijf minuten mee. Laat goed uitlekken in een vergiet.
In de tussentijd borstel je de paddenstoelen schoon. Snijd in stukjes. Ris de naaldjes van twee of drie takjes rozemarijn en hak fijn. Zet een hapjespan op het vuur en verwarm een scheutje olijfolie. Bak de paddenstoelen met peper, zout en de rozemarijn. Zet het vuur uit als ze glazig worden en beginnen te slinken. Laat de paddenstoelen in de pan liggen tot zo.
Bak de quichebodem voor
Vet in de tussentijd je quichevorm of springvorm (doorsnede ca. 28 cm) in met wat boter. Bedek de bodem en zijkanten van de quiche met het deeg. Gebruik je zelfgemaakt deeg dan rol je dit uit tot een dunne plak. Leg deels over de deegroller en til zo over de vorm. Druk de bodem en zijkanten aan en verwijder het overhangende deel.
Gebruik je bladerdeeg dan leg je een vel in het midden op de bodem. Rek de andere vellen een beetje uit en hang over de randen. Zorg dat de bodem overlapt wordt. Druk aan op de randjes. Verwijder ook hier het overhangende deel.
Prik met een vork gaatjes in de bodem en bedek de bodem met bakbonen. Schuif in de oven en bak ongeveer vijf minuten voor. Haal weer uit de oven en haal de bakbonen er voorzichtig uit.
Vul en bak de quiche
Doe de broccoli in de quichevorm. Hak de cashewnoten fijn met een koksmes en strooi over de broccoli. Schep er nu de gebakken paddenstoelen over en een derde van de geraspte kaas. Klop in een mengkom de eieren los met de crème fraiche, kruid met wat peper en zout. Giet voorzichtig over de quiche en laat het mengsel even zakken. Strooi er de rest van de kaas over.
Bak de quiche ongeveer 20 tot 25 minuten in je voorverwarmde oven. Tot de kaas is gesmolten en het eiermengsel mooi is gestold. Controleer even of de zijkanten mooi gaar zijn. Haal de quiche uit de oven en uit de vorm. Snijd in stukken en serveer. Overgebleven quiche kan je de volgende dag opwarmen in een droge koekenpan.
Recepten in je mail
Voedingswaarden per persoon
- Energie 512 kcal.
- Vetten 38 gr.
- Waarvan verzadigd 20 gr.
- Koolhydraten 13 gr.
- Waarvan suikers 1 gr.
- Vezels 5 gr.
- Eiwitten 23 gr.
- Zout 1.6 gr.
- Natrium 640 mg.