Quiche met prei, rode ui, spekreepjes en oude kaas
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 5 plakjes deeg voor hartige taart
- 125 gr. spekreepjes
- 3 preien
- 1 rode ui
- 5 eieren
- 125 gr. crème fraîche
- 150 gr. geraspte belegen kaas
- peper en zout
- boter om in te vetten
Bereidingswijze
Verwarm je oven voor op 200 graden en zet een quichevorm of een springvorm klaar. Vet deze in met wat boter en laat staan voor zo. Zet een hapjespan of flinke koekenpan op laag vuur en laat deze goed heet worden. Voeg de spekreepjes toe aan de pan en bak deze totdat ze mooi goudbruin kleuren. Haal het deeg voor de quiche uit de vriezer en laat ongeveer tien minuten ontdooien.
Bak de spekjes, rode ui en prei
Pel intussen de rode ui en snijd deze in stukjes. Voeg toe aan de hapjespan en bak de rode ui mee. Verwijder de onderkant en het slappe groen van de preien en snijd de prei in ringetjes. Voeg ook de prei toe aan de hapjespan en bak mee tot deze glazig wordt. Kruid naar smaak met peper en zout.
Maak het eiermengsel
Breek de vijf eieren boven een mengkom en voeg hier de crème fraîche aan toe. Kruid met wat peper en zout en klop alles met een garde tot een glad mengsel waar je de quiche zo mee vult. Voeg hier de gebakken spekreepjes, rode ui en prei aan toe en roer voorzichtig door elkaar. Doe er nu de helft van de geraspte kaas bij en roer ook door het mengsel.
Bereid de quiche
Verdeel de plakjes deeg over de quichevorm of springvorm. Leg eerst een plakje op de bodem en rek deze een klein beetje uit. Leg de andere plakjes deeg zo neer dat deze deels de bodem overlapt en de zijkanten van de vorm goed bedekt. Als je een quichevorm gebruikt druk je de randjes die over de rand hangen los. Bij een springvorm laat je ze nog even over de rand hangen.
Bak de quiche
Giet het eiermengsel voorzichtig in de bakvorm en strijk glad. Strooi er vervolgens de resterende geraspte kaas over en schuif de quichevorm in de voorverwarmde oven. Gebruik je een springvorm dan klap je de overhangende randen eerst over de quiche. Bak de quiche ongeveer 25 minuten tot de rand mooi bruin is en de quiche goed is gestold. Haal uit de oven en druk voorzichtig uit de vorm. Snijd de quiche in stukken en serveer direct.
Houd je nog wat oven? Bewaar de restjes dan in de koelkast en bak deze de volgende dag op in een hete koekenpan.
Recepten in je mail
Voedingswaarden per persoon
- Energie 621 kcal.
- Vetten 39 gr.
- Waarvan verzadigd 18 gr.
- Koolhydraten 33 gr.
- Waarvan suikers 6 gr.
- Vezels 4 gr.
- Eiwitten 28 gr.
- Zout 2.7 gr.
- Natrium 1080 mg.