Quiche met prei, rode ui, spekreepjes en oude kaas

Quiche met prei, rode ui, spekreepjes en oude kaas

Met deze quiche met prei, rode ui, spekreepjes en oude kaas ben je niet lang bezig. Je snijdt de prei en ui fijn en bakt deze voor met de spekreepjes. Tussendoor meng je de eieren met de crème fraîche en kan je het deeg laten ontdooien. In de tussentijd verwarm je de oven voor en nog geen 15 minuten later schuif je de quiche in de oven.

Zelf gebruik ik voor dit soort quiches een speciale quichevorm. Deze heeft een losse bodem waarmee je de quiche makkelijk uit de vorm kan drukken. Als je deze niet hebt kan je ook een gewone springvorm gebruiken. Daar maak ik altijd de quiches mee die wat meer gevuld zijn en dus wat hoger worden. Deze quiche met prei, rode ui, spekreepjes en oude kaas blijft wat lager.

Lijkt deze lekkere quiche jou wel wat? Dan vind je het makkelijke recept hieronder. En hier vind je nog veel meer leuke quiche recepten die je zeker eens moet proberen.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 5 plakjes deeg voor hartige taart
  • 125 gr. spekreepjes
  • 3 preien
  • 1 rode ui
  • 5 eieren
  • 125 gr. crème fraîche
  • 150 gr. geraspte belegen kaas
  • peper en zout
  • boter om in te vetten

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 200 graden en zet een quichevorm of een springvorm klaar. Vet deze in met wat boter en laat staan voor zo. Zet een hapjespan of flinke koekenpan op laag vuur en laat deze goed heet worden. Voeg de spekreepjes toe aan de pan en bak deze totdat ze mooi goudbruin kleuren. Haal het deeg voor de quiche uit de vriezer en laat ongeveer tien minuten ontdooien.

Bak de spekjes, rode ui en prei

Pel intussen de rode ui en snijd deze in stukjes. Voeg toe aan de hapjespan en bak de rode ui mee. Verwijder de onderkant en het slappe groen van de preien en snijd de prei in ringetjes. Voeg ook de prei toe aan de hapjespan en bak mee tot deze glazig wordt. Kruid naar smaak met peper en zout.

Maak het eiermengsel

Breek de vijf eieren boven een mengkom en voeg hier de crème fraîche aan toe. Kruid met wat peper en zout en klop alles met een garde tot een glad mengsel waar je de quiche zo mee vult. Voeg hier de gebakken spekreepjes, rode ui en prei aan toe en roer voorzichtig door elkaar. Doe er nu de helft van de geraspte kaas bij en roer ook door het mengsel.

Bereid de quiche

Verdeel de plakjes deeg over de quichevorm of springvorm. Leg eerst een plakje op de bodem en rek deze een klein beetje uit. Leg de andere plakjes deeg zo neer dat deze deels de bodem overlapt en de zijkanten van de vorm goed bedekt. Als je een quichevorm gebruikt druk je de randjes die over de rand hangen los. Bij een springvorm laat je ze nog even over de rand hangen.

Bak de quiche

Giet het eiermengsel voorzichtig in de bakvorm en strijk glad. Strooi er vervolgens de resterende geraspte kaas over en schuif de quichevorm in de voorverwarmde oven. Gebruik je een springvorm dan klap je de overhangende randen eerst over de quiche. Bak de quiche ongeveer 25 minuten tot de rand mooi bruin is en de quiche goed is gestold. Haal uit de oven en druk voorzichtig uit de vorm. Snijd de quiche in stukken en serveer direct.

Houd je nog wat oven? Bewaar de restjes dan in de koelkast en bak deze de volgende dag op in een hete koekenpan.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Quiche met prei, rode ui, spekreepjes en oude kaas'
Afbeelding bij 'Quiche met prei, rode ui, spekreepjes en oude kaas'
Afbeelding bij 'Quiche met prei, rode ui, spekreepjes en oude kaas'
Afbeelding bij 'Quiche met prei, rode ui, spekreepjes en oude kaas'
Afbeelding bij 'Quiche met prei, rode ui, spekreepjes en oude kaas'
Afbeelding bij 'Quiche met prei, rode ui, spekreepjes en oude kaas'
Afbeelding bij 'Quiche met prei, rode ui, spekreepjes en oude kaas'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 621 kcal.
  • Vetten 39 gr.
  • Waarvan verzadigd 18 gr.
  • Koolhydraten 33 gr.
  • Waarvan suikers 6 gr.
  • Vezels 4 gr.
  • Eiwitten 28 gr.
  • Zout 2.7 gr.
  • Natrium 1080 mg.