Quiche met witlof en parmaham

Quiche met witlof en parmaham

Je kent vast wel de bekende ovenschotel met witlof, ham en kaas. Een makkelijke ovenschotel die je prima kan eten met gekookte aardappelen. Vandaag heb ik hier een hele lekkere variant op gemaakt in de vorm van een quiche. In plaats van gewone ham heb ik parmaham gebruikt en de aardappeltjes konden achterwege blijven.

Deze quiche heb je lekker snel gemaakt en het resultaat is echt heel lekker. Eventueel kan je er nog een lekkere salade bij nemen maar wij hadden aan deze quiche meer dan genoeg. Hier vind je het recept hoe je zelf deze quiche met witlof en parmaham kan maken. Je moet deze quiche zeker eens proberen.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 5 plakjes deeg voor hartige taart
  • 4 tot 6 stronkjes witlof, afhankelijk van de grootte
  • 150 gr. parmaham, plakjes
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 125 gr. crème fraiche
  • 4 eieren
  • 100 gr. geraspte belegen kaas
  • peper en zout
  • klontje boter

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 200 graden en zet vast een met boter ingevette springvorm klaar. Meestal maak ik mijn quiches in een speciale quichevorm maar omdat er aardig wat witlof in gaat twijfelde ik of het zou passen.

Verwijder met een puntig mesje de harde kern van de stronkjes witlof. Halveer de witlof in de lengte en snijd de gehalveerde stronkjes in reepjes. Pel de ui en snipper deze, pel de knoflook en snijd ook deze goed fijn.

Smelt een klontje boter in een hapjespan en bak hier de ui en knoflook kort in aan, voeg de reepjes witlof toe en bak deze met wat versgemalen peper tot alles goed glazig wordt. Doe het witlofmengsel in een vergiet en laat goed uitlekken, hussel af en toe even om. Let er op dat je de witlof een tijdje laat uitlekken omdat je quiche anders te vochtig blijft.

Snijd ondertussen de parmaham in kleine reepjes maar houdt een paar plakjes achter de hand. Meng de reepjes parmaham door het witlofmengsel en bewaar de overgebleven plakjes voor zo. Laat het deeg even ontdooien en bedek je springvorm hier mee, prik aan de onderkant wat gaatjes met een vork zodat het deeg niet omhoog komt tijdens het bakken.

Meng in een mengkom de crème fraiche met de eieren en kruid met wat peper en zout, voeg de helft van de geraspte kaas toe en roer alles goed door tot je een schuimig mengsel overhoudt. Doe het witlofmengsel in de quichevorm en verdeel over de bodem, bedenk de bovenkant met wat plakjes parmaham en giet hier het eiermengsel overheen.

Bestrooi tenslotte met de resterende geraspte kaas, verwijder het deeg dat boven de quiche uitkomt of klap dit naar binnen. Zet de quichevorm zo'n 20 tot 25 minuten in de voorverwarmde oven tot de bovenkant mooi goudbruin is geworden.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Quiche met witlof en parmaham'
Afbeelding bij 'Quiche met witlof en parmaham'
Afbeelding bij 'Quiche met witlof en parmaham'
Afbeelding bij 'Quiche met witlof en parmaham'
Afbeelding bij 'Quiche met witlof en parmaham'
Afbeelding bij 'Quiche met witlof en parmaham'
Afbeelding bij 'Quiche met witlof en parmaham'
Afbeelding bij 'Quiche met witlof en parmaham'