Raapstelen stamppot met knoflookchampignons en Parmezaan
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 800 gr. aardappels, kruimig
- 4 bosjes raapstelen (ca. 500 gram)
- 500 gr. kastanjechampignons
- 1 grote ui
- 2 tenen knoflook
- Parmezaanse kaas
- olijfolie
- roomboter
- scheutje melk
- peper en zout
Bereidingswijze
Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Breng in een ruime soeppan of stamppotpan een laag water aan de kook. Kook de aardappels in zo'n 20 minuten gaar. Pel in de tussentijd de ui en één teentje knoflook. Snijd de ui in kleine stukjes en hak de knoflook fijn. Verhit een hapjespan op laag vuur en verwarm een scheutje olijfolie. Bak de ui en knoflook tot de ui glazig is, kruid met peper en zout. Zet het vuur uit en laat in de hapjespan voor zo.
Maak tussendoor de raapstelen schoon. Spoel ze onder de kraan en klop ze droog. Snijd indien nodig de wortels van de steeltjes. Hierna snijd je de raapstelen in stukjes, zowel de stelen als het blad. Doe alle gesneden raapstelen in een vergiet en laat verder uitlekken. Giet de aardappels na 20 minuten af en laat kort droog stomen. Doe er een klontje roomboter en een scheutje melk bij. Kruid met wat peper en zout en stamp met een aardappelstamper tot een smeuïge stamppot. Je kan hiervoor ook een pureeknijper gebruiken, dan roer je er daarna de melk en roomboter bij.
Maak de raapstelen stamppot af
Roer er nu de fijn gesneden raapstelen en de gebakken ui en knoflook doorheen. Maak de hapjespan nog niet schoon maar zet deze weer op laag vuur. Laat de stamppot intussen nog een paar minuten op laag vuur staan en roer af en toe door. Zo wordt ook de raapsteel warm. Ik koos er dus voor om de raapsteeltjes er rauw doorheen te roeren. Je kan deze eventueel met de ui en knoflook mee fruiten.
Borstel de kastanjechampignons schoon en snijd in vieren. Pel de tweede teen knoflook en hak deze goed fijn. Verhit weer een scheutje olijfolie in de hapjespan. Bak de champignons op middelhoog vuur tot ze mooi bruin worden en slinken. Voeg dan de fijn gehakte knoflook toe en ruim peper en zout. Bak de champignons nog een paar minuten.
Serveren
Verdeel de raapstelen stamppot over de borden. Vervolgens verdeel je de knoflookchampignons over de stamppot. Rasp er tot slot ruim Parmezaanse kaas over en kruid nog met een klein beetje versgemalen peper. Je raapstelen stamppot met knoflookchampignons en Parmezaan is klaar. Eet smakelijk!
Recepten in je mail
Voedingswaarden per persoon
- Energie 382 kcal.
- Vetten 16 gr.
- Waarvan verzadigd 6 gr.
- Koolhydraten 42 gr.
- Waarvan suikers 3 gr.
- Vezels 8 gr.
- Eiwitten 12 gr.
- Zout 1.1 gr.
- Natrium 440 mg.