Rijst met geroerbakte broccoli, shiitakes, paprika en een gebakken ei
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 300 gr. rijst, bv. basmatirijst
- 1 broccoli
- 1 rode paprika
- 250 gr. shiitakes
- 1 ui
- 4 eieren
- oestersaus
- sojasaus
- peper en zout
- wokolie
- boter om te bakken
- gebakken uitjes
- ketjap en sambal, optioneel
Bereidingswijze
Breng in een grote kookpan een flinke laag water aan de kook voor de rijst. In een tweede kookpan breng je een klein laagje water aan de kook voor de broccoli. Zet ook een flinke hapjespan of een wokpan op laag vuur zodat deze goed heet wordt.
Bereid de groenten
Snijd met een officemesje de roosjes van de broccoli en kook deze vier minuten voor. Stort ze hierna in een vergiet en spoel af met koud water tot ze afgekoeld zijn. In de tussentijd snijd je de shiitakes in dunne plakjes, borstel ze eerst even schoon. De rode paprika snijd je met een koksmes in kleine blokjes. Snijd er eerst de bovenkant af en verwijder de zaadlijsten en zaadjes. Pel tot slot de ui en snijd deze in vieren en daarna in dunne partjes. Doe nu de rijst in de grootste kookpan en bereid volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Roerbakken
Verhit tegelijkertijd een scheutje wokolie in de hete hapjespan of wok en voeg als eerste de shiitakes en de ui toe. Roerbak op hoog vuur en kruid met peper en zout. Als de shiitakes beginnen te slinken doe je er de rode paprika en naar smaak oestersaus en sojasaus bij. Schep om op hoog vuur en voeg na een paar minuten de broccoli toe. Doe er nog een beetje oestersaus bij en schep om tot alles goed warm is. Verwarm tussendoor een flinke koekenpan op laag vuur en smelt hier wat boter in. Bak de eieren per twee en houdt deze warm tussen twee borden.
Serveer de rijst met broccoli, paprika en shiitakes
Giet de rijst af en laat kort droogstomen. Verdeel de rijst over vier borden en schep hier de broccoli, shiitakes en rode paprika met de saus over. Leg op ieder bord een gebakken ei en strooi er tot slot wat gebakken uitjes over. Breng naar wens op smaak met wat ketjap of sambal en eet smakelijk.
Recepten in je mail
Voedingswaarden per persoon
- Energie 444 kcal.
- Vetten 25 gr.
- Waarvan verzadigd 5 gr.
- Koolhydraten 36 gr.
- Waarvan suikers 8 gr.
- Vezels 5 gr.
- Eiwitten 13 gr.
- Zout 3.7 gr.
- Natrium 1480 mg.