Rijst met gewokte groenten, geroosterde cashewnoten en gegrilde portobello met Hoisin saus

Rijst met gewokte groenten, geroosterde cashewnoten en gegrilde portobello met Hoisin saus

Rijst met gewokte groenten, geroosterde cashewnoten en gegrilde portobello met Hoisin saus. Het is een hele mond vol maar het is eigenlijk makkelijk te maken. De meeste tijd ben je kwijt met het snijden van de ingrediënten. Maar dat is het meer dan waard, dit wokgerecht is namelijk heerlijk van smaak.

De Hoisinsaus is een erg lekkere smaakmaker. Het is een wat zoete saus die oorspronkelijk uit de Kantonese keuken komt. De naam betekent ‘zeedieren’ maar er komt geen zeedier aan te pas. Ik gebruikte de Hoisin om de portobello’s mee in te smeren voor het grillen. Daarnaast voegde ik het toe tijdens het roerbakken van de rest.

Wij aten het met basmatirijst. Eventueel kan je er ook voor kiezen om het met noedels te serveren. Het kan allebei. Het lekkere recept vind je hieronder. En wil je liever iets anders maken dan vind je hier meer lekkere wokrecepten. Dit recept is trouwens vegetarisch. Meer vegetarische recepten zijn ook op Kookidee te vinden.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 300 gr. basmatirijst
  • 4 portobello's
  • 1 paksoi
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • 1 rode ui
  • 200 gr. sperziebonen
  • 200 gr. bospeen
  • 250 gr. champignons
  • 100 gr. cashewnoten
  • 100 gr. taugé
  • 2 tenen knoflook
  • Hoisinsaus
  • sojasaus
  • gembersiroop
  • peper en zout
  • wokolie

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Begin met het snijden van alle groenten behalve de portobello's. Snijd de onderkant van de paksoi en snijd de witte stelen vervolgens in reepjes. Bewaar het bladgroen voor later. De courgette snijd je in blokjes, boen eerst even schoon onder de kraan. Van de rode paprika verwijder je de bovenkant. Haal er de zaadlijsten en zaadjes uit en snijd de paprika in blokjes. De rode ui pel je en snijd je in vieren, hierna in plakjes. Halveer de champignons.

Maak de sperziebonen indien nodig schoon en breek doormidden. Boen ook de bospeen schoon en snijd in stukjes. Doe alle gesneden groenten bij elkaar en hussel even door elkaar. Verwarm de oven voor op 160 graden. Zet een wokpan op laag vuur zodat deze goed heet wordt. Ook een grillpan of grote koekenpan kan je vast op laag vuur zetten. Als laatste breng je in een grote pan een ruime laag water aan de kook.

Roerbakken, roosteren en grillen

Verdeel de cashewnoten over een bakplaat en schuif in de oven. Rooster de cashewnoten tien minuten, schud halverwege even door elkaar. Kook tegelijkertijd de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat daarna droog stomen. Doe in een kommetje een eetlepel Hoisin saus, een scheutje gembersiroop en een scheutje sojasaus. Kruid met wat peper en roer door elkaar. Smeer hier de portobello's mee in. Grill de portobello's ongeveer tien minuten op een grillpan of in de koekenpan. Keer af en toe om.

Verhit een scheutje wokolie in de wokpan. Voeg alle gesneden groenten toe en roerbak op hoog vuur. Voeg tijdens het wokken naar smaak Hoisin saus en sojasaus toe. Voeg ook de resterende saus die je voor de portobello's maakte toe. Kruid met peper en zout en roerbak de groenten knapperig en gaar. Dit duurt ongeveer zes minuten. Roer er de taugé doorheen en roerbak nog een minuut mee op hoog vuur. Roer er vervolgens de geroosterde cashewnoten door. Hak tot slot het bladgroen van de paksoi fijn en roer er ook doorheen. Bewaar een beetje om zo te garneren.

Serveren

Schep de rijst op de borden en verdeel hier de geroerbakte groenten over. Leg op ieder bord een gegrilde portobello. Strooi er wat van het bladgroen van de paksoi over. Serveer eventueel met wat kroepoek en gebakken uitjes. Je kan het op het bord nog wat verder op smaak brengen met wat sambal en ketjap.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Rijst met gewokte groenten, geroosterde cashewnoten en gegrilde portobello met Hoisin saus'
Afbeelding bij 'Rijst met gewokte groenten, geroosterde cashewnoten en gegrilde portobello met Hoisin saus'
Afbeelding bij 'Rijst met gewokte groenten, geroosterde cashewnoten en gegrilde portobello met Hoisin saus'
Afbeelding bij 'Rijst met gewokte groenten, geroosterde cashewnoten en gegrilde portobello met Hoisin saus'
Afbeelding bij 'Rijst met gewokte groenten, geroosterde cashewnoten en gegrilde portobello met Hoisin saus'
Afbeelding bij 'Rijst met gewokte groenten, geroosterde cashewnoten en gegrilde portobello met Hoisin saus'
Afbeelding bij 'Rijst met gewokte groenten, geroosterde cashewnoten en gegrilde portobello met Hoisin saus'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 624 kcal.
  • Vetten 20 gr.
  • Waarvan verzadigd 3 gr.
  • Koolhydraten 84 gr.
  • Waarvan suikers 16 gr.
  • Vezels 11 gr.
  • Eiwitten 20 gr.
  • Zout 2.1 gr.
  • Natrium 840 mg.