Rijst met sesamkip, doperwtjes en champignons

Rijst met sesamkip, doperwtjes en champignons

Als ik kip eet vind ik het altijd het lekkerst om een stukje kippendij of een lekkere kippenpoot te eten. Bij deze rijst met sesamkip, doperwtjes en champignons koos ik voor lekker malse kippenpoten. De poten heb ik een paar uur gemarineerd waardoor ze alle smaken goed aannemen, maar ook bij een wat kortere marineertijd smaakt dit super.

Voor het marineren gebruikte ik wat standaard ingrediënten als sojasaus, sesamolie en chilisaus. Even door elkaar roeren, op smaak brengen met wat citroengras en geperste knoflook en wegzetten met de kip. Het bakvocht dat overblijft na het bakken van de kip smaakt heerlijk door de rijst. Het recept vind je hieronder, hopelijk zal het je net zo smaken als ons.

Recept

Ingrediënten

4 personen

 • 350 gr. rijst
 • 8 kippenpoten
 • 450 gr. doperwten (diepvries)
 • 375 gr. champignons
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 stengel citroengras
 • 5 el. sesamolie
 • 3 el. sojasaus
 • 3 el. chilisaus
 • 2 tl. sesamzaad
 • peper en zout
 • klontje boter

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Maak een marinade door de sojasaus, sesamolie en chilisaus door elkaar te roeren. Verwijder de kont van het citroengras, haal de hardste buitenste bladeren eraf en hak het dikke gedeelte zo fijn mogelijk. Meng het fijngehakte citroengras met twee uitgeperste teentjes knoflook en wat peper en zout door de marinade.

Doe de kippenpoten in een braadslee of ovenschaal en giet de marinade er overheen. Wentel de kippenpoten om zodat alle kanten bedekt zijn. Zet in de koelkast en laat minimaal twee uur intrekken, het liefst nog langer. Zelf marineerde ik de kip aan het eind van de ochtend en bereidde ik deze 's avonds.

Verwarm je oven voor op 180 graden en hussel de kippenpoten nog even goed door de marinade.

Schuif de braadslee 40 minuten in je voorverwarmde oven, haal de braadslee er na 20 minuten uit en draai de kippenpoten even om. De laatste vijf minuten strooi je het sesamzaad over de kippenpoten en laat dit nog even meebakken in de oven.

Terwijl de kip in de oven staat bereid je de rijst vast. Giet de rijst af en laat nog even droogstomen. Terwijl de rijst kookt kan je de champignons in plakjes snijden en vast een braadpan op het vuur zetten zodat deze goed warm wordt.

Roerbak de champignons samen met de erwtjes (direct uit de diepvries, niet koken) zes minuten in de droge hete pan, blijf roeren. Aan het eind voeg je een klontje boter toe en smelt je dit door de doperwten en champignons. Breng op smaak met wat peper en zout en houd warm voor zo.

Serveer de kippenpoten samen met de rijst en de roergebakken doperwten en champignons. Schep wat van het bakvocht van de kippenpoten over de kip én over de rijst.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Rijst met sesamkip, doperwtjes en champignons'
Afbeelding bij 'Rijst met sesamkip, doperwtjes en champignons'
Afbeelding bij 'Rijst met sesamkip, doperwtjes en champignons'
Afbeelding bij 'Rijst met sesamkip, doperwtjes en champignons'
Afbeelding bij 'Rijst met sesamkip, doperwtjes en champignons'