Rijst met sperziebonen, witte kool, peen, champignons, oestersaus en pindasaus
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 250 gr. basmatirijst
- 250 gr. champignons
- 1 winterpeen
- 300 gr. witte kool
- 100 gr. taugé
- 200 gr. sperziebonen
- 1 rode peper
- 3 el. oestersaus
- 2 tl. sojasaus
- pindasaus
- peper en zout
- wokolie
Breng eventueel verder op smaak met sambal, gebakken uitjes en ketjap manis.
Bereidingswijze
Breng als eerste in een flinke pan een ruime hoeveelheid water aan de kook. Hierna zet je vast een wok op laag vuur zodat deze goed heet wordt. Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking. Zelf gebruikte ik 'wholegrain basmatirijst'. Deze moet 25 minuten koken. Giet af en laat daarna nog vijf minuten droog stomen.
Snijd en roerbak de groenten
Borstel in de tussentijd de champignons schoon met een groenteborstel. Snijd ze hierna in vieren. Verhit een scheutje wokolie in de wok en voeg de champignons toe als deze heet genoeg is. Kruid met ruim peper en zout en doe er twee eetlepels oestersaus bij. Giet er naar smaak sojasaus over en roerbak de champignons op hoog vuur. Schep regelmatig om en snijd intussen de rest van de groenten.
Eerst snijd je de sperziebonen in stukjes. Voeg toe aan de wokpan en roerbak mee op hoog vuur. Boen de peen schoon en snijd deze in dunne plakken. Dit kan met een scherp koksmes. Ook kan je de peen met een kaasschaaf in dikke plakken schaven. Voeg samen met de gesneden witte kool toe aan de wokpan en zet het vuur wat lager.
Rol de rode peper tussen je handen en snijd daarna de achterkant eraf. Klop de zaadjes er uit en snijd de peper in dunne ringetjes. Hou je van pittig dan gebruik je de hele peper. Voeg anders naar smaak toe. Roerbak nog een minuut mee en doe er dan de taugé bij. Voeg nog wat oestersaus toe en zet het vuur weer hoog. Roerbak alles nog een minuutje.
Maak de pindasaus en dien op
Bereid tussen het roerbakken door in een steelpan de pindasaus. Gebruik je kant en klare pindasaus dan kost je dit een paar minuten. Wil je zelf pindasaus maken dan kan je dit het best vooraf doen. Hierna houd je deze warm waarbij je de pindasaus regelmatig roert.
Voeg de droog gestoomde rijst toe aan de wok en roerbak nog kort mee. Schep alles goed door elkaar en verdeel vervolgens over de borden. Verdeel daarna de pindasaus over de borden. Breng op je bord eventueel verder op smaak. Bijvoorbeeld met ketjap manis, sambal en gebakken uitjes.
Recepten in je mail
Voedingswaarden per persoon
- Energie 448 kcal.
- Vetten 14 gr.
- Waarvan verzadigd 2 gr.
- Koolhydraten 61 gr.
- Waarvan suikers 14 gr.
- Vezels 9 gr.
- Eiwitten 12 gr.
- Zout 2.4 gr.
- Natrium 960 mg.