Rijst met zoete roerbakgroente en gegrilde ananas

Rijst met zoete roerbakgroente en gegrilde ananas

Deze rijst met zoete roerbakgroente en gegrilde ananas is echt een toppertje. Dit makkelijke maaltje staat snel op tafel en smaakt erg lekker. Vooral de combinatie van de zoete roerbakgroente met de wat pittige gegrilde ananas is erg lekker.

Net zoals veel andere wokmaaltijden is dit recept erg makkelijk om te maken. Je hoeft het vlees en de groenten maar kort te roerbakken, dit doe je rustig terwijl de rijst staat te koken. Binnen een half uurtje kan je al aan tafel, hier vind je het snelle recept.

Laat je trouwens niet afschrikken door de wat lange lijst ingrediënten. Het lijkt allemaal ingewikkelder dan het is maar valt echt reuze mee.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 250 gr. basmatirijst
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 zoete ui
  • 3 sjalotjes
  • 3 tenen knoflook
  • 8 ananasschijven
  • 200 gr. kippendij of kipfilet
  • vijfkruidenpoeder
  • sojasaus
  • gembersiroop
  • oestersaus
  • peper en zout
  • rietsuiker
  • wokolie

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je grill vast voor op 240 graden, zet een wokpan op laag vuur en breng een ruime pan met water aan de kook.

Snijd de kip in kleine blokjes en doe in een ovenschaal. Doe er drie tot vier snufjes vijfkruidenpoeder over, versgemalen peper en wat zout. Marineer met een flinke scheut sojasaus en een scheut gembersiroop. Roer alles door elkaar en laat even intrekken.

Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verdeel hier de schijven ananas over. Kruid flink met versgemalen peper en strooi er daarna een laagje rietsuiker over. Schuif de bakplaat onder de grill en laat staan tot de suiker is gesmolten en begint te bubbelen. Het grillen duurt tussen de 10 en 20 minuten, hou in de gaten. Haal de ananasschijven uit de oven en laat afkoelen op de bakplaat.

Zet de rijst op in het kokende water en bereid deze volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zelf gebruikte ik basmatirijst die ongeveer 25 minuten moet koken. Terwijl de rijst kookt kan je de groenten snijden en zo gaan roerbakken.

Snij de rode en gele paprika in kleine reepjes, haal wel eerst de zaadjes en zaadlijsten eruit. Snijd de courgette in blokjes en zet samen met de gesneden paprika apart voor zo. Pel de zoete ui, sjalotjes en tenen knoflook. Hak de knoflook goed fijn en snijd de ui en sjalotten in kleine stukjes.

Verhit een flinke scheut wokolie in de hete wok en bak hier de gesneden ui en knoflook kort in aan. Voeg de blokjes kip toe en roerbak op hoog vuur zodat het vlees snel dichtschroeit. Zodra het vlees mooi bruin is voeg je de gesneden groenten toe en roerbak je dit een paar minuten op hoog vuur. Voeg tijdens het wokken een flinke scheut sojasaus, gembersiroop en oestersaus toe. Ga uit van ongeveer twee eetlepels per smaak.

Zet het vuur van de wok laag om alles warm te houden, leg de schijven ananas hier bovenop zodat deze ook een beetje warm kunnen worden. Giet intussen de rijst af en laat kort droogstomen.

Serveer de rijst op de borden en schep hier het roerbakmengsel op en rondom. Leg op ieder bord een paar gehalveerde ananasschijven en dien op.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Rijst met zoete roerbakgroente en gegrilde ananas'
Afbeelding bij 'Rijst met zoete roerbakgroente en gegrilde ananas'
Afbeelding bij 'Rijst met zoete roerbakgroente en gegrilde ananas'
Afbeelding bij 'Rijst met zoete roerbakgroente en gegrilde ananas'
Afbeelding bij 'Rijst met zoete roerbakgroente en gegrilde ananas'
Afbeelding bij 'Rijst met zoete roerbakgroente en gegrilde ananas'