Rijst met zoete roerbakgroente en gegrilde ananas
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 250 gr. basmatirijst
- 1 courgette
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 1 zoete ui
- 3 sjalotjes
- 3 tenen knoflook
- 8 ananasschijven
- 200 gr. kippendij of kipfilet
- vijfkruidenpoeder
- sojasaus
- gembersiroop
- oestersaus
- peper en zout
- rietsuiker
- wokolie
Bereidingswijze
Verwarm je grill vast voor op 240 graden, zet een wokpan op laag vuur en breng een ruime pan met water aan de kook.
Snijd de kip in kleine blokjes en doe in een ovenschaal. Doe er drie tot vier snufjes vijfkruidenpoeder over, versgemalen peper en wat zout. Marineer met een flinke scheut sojasaus en een scheut gembersiroop. Roer alles door elkaar en laat even intrekken.
Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verdeel hier de schijven ananas over. Kruid flink met versgemalen peper en strooi er daarna een laagje rietsuiker over. Schuif de bakplaat onder de grill en laat staan tot de suiker is gesmolten en begint te bubbelen. Het grillen duurt tussen de 10 en 20 minuten, hou in de gaten. Haal de ananasschijven uit de oven en laat afkoelen op de bakplaat.
Zet de rijst op in het kokende water en bereid deze volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zelf gebruikte ik basmatirijst die ongeveer 25 minuten moet koken. Terwijl de rijst kookt kan je de groenten snijden en zo gaan roerbakken.
Snij de rode en gele paprika in kleine reepjes, haal wel eerst de zaadjes en zaadlijsten eruit. Snijd de courgette in blokjes en zet samen met de gesneden paprika apart voor zo. Pel de zoete ui, sjalotjes en tenen knoflook. Hak de knoflook goed fijn en snijd de ui en sjalotten in kleine stukjes.
Verhit een flinke scheut wokolie in de hete wok en bak hier de gesneden ui en knoflook kort in aan. Voeg de blokjes kip toe en roerbak op hoog vuur zodat het vlees snel dichtschroeit. Zodra het vlees mooi bruin is voeg je de gesneden groenten toe en roerbak je dit een paar minuten op hoog vuur. Voeg tijdens het wokken een flinke scheut sojasaus, gembersiroop en oestersaus toe. Ga uit van ongeveer twee eetlepels per smaak.
Zet het vuur van de wok laag om alles warm te houden, leg de schijven ananas hier bovenop zodat deze ook een beetje warm kunnen worden. Giet intussen de rijst af en laat kort droogstomen.
Serveer de rijst op de borden en schep hier het roerbakmengsel op en rondom. Leg op ieder bord een paar gehalveerde ananasschijven en dien op.