Rodekool stamppot met appel, kaneel en rozijnen en een gehaktbal
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 800 gr. aardappelen, kruimig
- 1 rodekool (of rode spitskool)
- 2 zoete stevige appels
- 50 gr. rozijnen
- kaneel
- azijn
- scheutje melk
- klontje boter + extra om te bakken
- peper en zout
Voor de gehaktballen:
- 300 gr. rundergehakt*
- 1 ui
- 1 ei
- 1 el. tomatenketchup
- 1 el. ketjap manis
- paneermeel
- peper en zout
- peterselie
- boter om te bakken
* Kies 500 gram als je lekker grote gehaktballen wilt.
Bereidingswijze
Vul een kom met heet water en laat de rozijnen een tijdje wellen. Zet vast een flinke pan op het vuur en breng hierin een ruime laag water aan de kook. Zet ook vast twee hapjespannen met deksel op laag vuur, laat warm worden. Heb je er maar één gebruik dan een extra kookpan met deksel.
Doe het gehakt in een mengkom en breek hier het ei boven. Pel de ui en snipper deze goed fijn, doe bij het gehakt. Voeg ook de tomatenketchup, ketjap manis en peper en zout naar smaak toe. Voeg tot slot wat fijngehakte peterselie toe, ongeveer een eetlepel. Eventueel kan je gedroogde peterselie gebruiken, neem dan een theelepel.
Doe er wat paneermeel bij en kneed het gehakt tot het stevig aanvoelt. Als het nog te vochtig voelt doe je er wat extra paneermeel bij. Als het gehakt goed stevig aanvoelt en je het makkelijk kan kneden rol je er vier ballen van. Smelt een flinke klont boter in de hapjespan en bak de gehaktballen rondom bruin.
Voeg een scheutje water toe aan de pan en draai het vuur lager. Zet het deksel erop en braad de gehaktballen in 25 minuten gaar. Keer de gehaktballen regelmatig om en doe er eventueel wat extra water bij als het te snel verdampt. In plaats van water kan je ook een scheutje bruin bier toevoegen.
Schil de appels en verwijder het klokhuis, snijd de appels in blokjes. Smelt een klontje boter in de tweede hapjespan of kookpan. Bak de appel met flink wat kaneel tot ze mooi bruin worden. Snijd tussendoor de rodekool fijn, zorg dat je de harde kern niet gebruikt. Voeg beetje bij beetje de rodekool toe en bak kort mee.
Laat de rozijnen uitlekken en voeg toe aan de kool, roer goed door elkaar. Doe nu een klein scheutje water en een flinke scheut natuurazijn bij de rodekool en doe het deksel op de pan. Stoof de rodekool in ongeveer 25 minuten gaar, controleer regelmatig of er nog genoeg vocht in de pan zit. Voeg wat extra water toe indien nodig.
Schil als de gehaktballen en rodekool op het vuur staan de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar en giet af, laat kort droogstomen. Giet er een klein scheutje melk bij en een klontje boter, stamp tot een puree en bewaar voor zo. Breng op smaak met peper en zout.
Giet het resterende vocht uit de hapjespan met de rodekool, roer de rodekool en de appel door de aardappelpuree. Serveer de rodekool met appel, kaneel en rozijnen met de gehakktballen. Schep er wat bakvet overheen en strooi er eventueel wat verse bieslook over.