Roergebakken boerenkool met knolselderijpuree en gebakken rookworst
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 600 gr. gesneden boerenkool
- 2 knolselderijen
- 400 gr. kruimige aardappelen
- 100 ml. kookroom
- 3 teentjes knoflook
- 1 rookworst
- peper en zout
- olijfolie
Bereidingswijze
Als je verse boerenkool gebruikt moet je deze eerst schoonmaken en fijnsnijden. Spoel de stelen boerenkool goed af onder de kraan of in ruim water. Trek het blad van de stelen of snijd deze los van de steel, vermijd zoveel mogelijk dikke nerven in de boerenkool.
Met de keukenmachine gebruik je het ijzeren hakmes en doe je steeds een hoeveelheid boerenkool in de mengkom. Druk een paar keer op de pulse-knop en doe de fijngesneden boerenkool in een vergiet om verder uit te laten lekken. Herhaal dit tot alle boerenkool is gesneden.
Als je het met de hand snijdt rol je een paar bladeren op en snijd je deze in dunne reepjes.
Maak de knolselderijen schoon door de boven en onderkant er af te snijden. Snijd de knolselderij nu in dikke plakken van ongeveer 1 cm. dik en snijd hier met een scherp mes de randen vanaf. De knolselderij snij je vervolgens in kleine blokjes ter grootte van een dobbelsteen.
Schil ook de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Zet nu twee pannen op met ruim kokend water en kook afzonderlijk de aardappelen 20 minuten en de knolselderij 15 minuten. Zet ook vast een wok op laag vuur zodat deze goed warm wordt.
Verhit een scheutje olijfolie in de wok en roerbak de boerenkool ongeveer 10 tot 15 minuten tot deze een beetje geslonken is. Breng tijdens het roerbakken op smaak door de teentjes knoflook boven de wok uit te persen. Indien nodig doe je er tussendoor wat olijfolie bij.
Giet de aardappelen en knolselderij af en stamp deze in de grootste van de twee pannen tot een fijne puree. Doe hier de kookroom en wat peper en zout bij en stamp nogmaals tot je een smeuïge puree overhoudt. Roer hier de roergebakken boerenkool doorheen.
Bereid de rookworst volgens de verpakking of volgens de instructies van je slager, laat de rookworst heel even afkoelen en snijd deze daarna in schuine stukken. Verhit een klein scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de rookworst nog een paar minuten aan tot deze donker begint te kleuren.
Serveer de boerenkool met knolselderijpuree en leg hier een paar plakjes gebakken rookworst omheen.