Roergebakken paarse spruitjes met champignons en gehaktballetjes
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 500 gr. paarse spruitjes
- 250 gr. champignons
- 500 gr. rundergehakt
- 1 sjalot
- 1 ei
- 1 el. tomatenketchup
- ketjap manis
- paneermeel
- 1 tl. peterselie, fijngehakt
- 1 tl. sesamzaad
- roomboter
- olijfolie
- peper en zout
- grof zeezout
Bereidingswijze
Zet vast een pan met een laagje kokend water op het vuur voor de spruitjes. Zet ook een pan met een flinke laag kokend water op het vuur voor de aardappels. Verder heb je een grote hapjespan nodig.
Boen de aardappels schoon en snijd met schil en al doormidden. Kook de aardappels tien minuten en giet af. Daarna laat je ze droogstomen van het vuur af en met het deksel van de pan. Maak tussendoor de spruitjes schoon door de onderkant van het stronkje weg te snijden en eventueel de buitenste blaadjes te verwijderen. halveer de spruitjes en kook ze vijf minuten voor. Giet af, spoel onder stromend koud water en laat ze uitlekken in een vergiet.
Warm nu de hapjespan vast voor op laag vuur. Doe het gehakt in een mengkom en hak een sjalotje fijn, doe erbij. Voeg de tomatenketchup, een flinke scheut ketjap manis, een eetlepel paneermeel en wat peper en zout toe. Breek een ei boven de mengkom en voeg de fijngehakte peterselie toe. Kneed alles goed door elkaar en voeg wat extra paneermeel toe als het gehakt te vochtig is. Kneed er vervolgens gehaktballetjes van ter grootte van een flinke bitterbal.
Smelt een flinke klont boter in de pan en bak de gehaktballetjes aan alle kanten dicht. Giet er nog wat ketjap manis overheen en bak de gehaktballetjes in ongeveer tien minuten gaar. Snijd er eentje doormidden om te controleren of de gehaktballetjes goed zijn, anders verleng je de tijd met een paar minuten. Haal de gehaktballetjes met een vleestang uit de pan maar maak de hapjespan nog niet schoon en houd op het vuur.
Borstel de champignons schoon en snijd in plakjes. Bak de champignons een paar minuten op middelhoog vuur in de hapjespan tot ze goed beginnen te slinken en mooi bruin worden. Voeg de uitgelekte paarse spruitjes toe en schep alles goed om. Voeg ook de gehaktballetjes toe en strooi er wat sesamzaad over. Schep alles goed door elkaar en laat goed warm worden. Houd de roergebakken paarse spruitjes met champignons en gehaktballetjes warm voor zo.
Verhit een flinke koekenpan op laag vuur. Snijd de voorgekookte aardappels in schijfjes. Smelt een klontje boter in de hete koekenpan en voeg een scheut olijfolie toe. Bak de aardappelschijfjes per portie tot ze mooi goudbruin en krokant zijn, schep halverwege om of gebruik hier een vleestang voor. Doe de gebakken aardappeltjes in een vergiet waar een stuk keukenpapier in ligt en schud om met grof zeezout.
Roer de gebakken aardappeltjes door de spruitjes of serveer apart. Je roergebakken paarse spruitjes met champignons en gehaktballetjes zijn klaar om opgepeuzeld te worden.