Roergebakken rijst met in sojasaus gemarineerde kippendij en groenten
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 300 gr. rijst
- 300 gr. kippendijfilet
- 1 paksoi
- 1 rode ui
- 1 rode puntpaprika
- 3 teentjes knoflook
- 1 stengel citroengras
- 1 el. sambal
- ketjap
- vijfkruidenpoeder
- sojasaus
- sesamzaad
- wokolie
Bereidingswijze
Het is het lekkerst als je de rijst van tevoren maakt en af laat koelen. Ook het marineren van de kip kan je het best een half uurtje van tevoren doen, zo trekken de smaken er lekker in. Heb je haast dan kan je alles gewoon doen op het moment dat je wilt gaan eten zoals hieronder wordt beschreven.
Bereid de rijst zoals aangegeven op de verpakking, giet af en laat nog even droogstomen van het vuur af. Snijd terwijl de rijst kookt de kippendij in kleine reepjes en doe deze in een schaal met een scheut sojasaus, een eetlepel sambal, een beetje versgemalen peper en één uitgeperst teentje knoflook. Roer alles goed door elkaar en strooi er wat sesamzaad over, laat even staan.
Verhit een wok op laag vuur zodat deze door en door warm wordt. Snijd ondertussen de kont van de paksoi af en snijd de rest van de paksoi in reepjes, ook het bladgroen. Snijd de paprika open en verwijder de zaadjes en zaadlijsten, snijd ook deze in dunne reepjes. Pel de ui en snijd deze in vieren, snijd elk kwart in partjes.
Verwijder de buitenste bladen van het citroengras en snijd het kontje eraf, maak dunne ringetjes van het dikke stuk van de steel en snijd deze vervolgens in kleine stukjes. Pel de twee overgebleven teentjes knoflook en hak ook deze goed fijn. Verhit wat wokolie in de pan tot deze goed heet is.
Roer vlak voordat je de stukjes kip in de wok doet nog een scheutje ketjap door de kipblokjes heen. Doe de kip tegelijk met de fijngesneden knoflook in de wok en roerbak zo'n 5 minuten op hoog vuur zodat de buitenkant mooi bruin is.
Doe nu alle gesneden groenten en het citroengras erbij en roerbak nogmaals 5 minuten op hoog vuur. Strooi 3 snufjes vijfkruidenpoeder over de wok roer alles goed door elkaar. Doe de (afgekoelde) rijst erbij, giet er nog een klein scheutje sojasaus over en roerbak nog kort op hoog vuur. Zodra de rijst goed opgewarmd is kan je het gerecht opdienen, eet smakelijk.