Roergebakken spruitjes, krieltjes en shiitake met plakjes biefstuk
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 800 gr. spruitjes
- 800 gr. krieltjes
- 200 gr. shiitake
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 2 biefstukken, ca. 300 gr.
- rozemarijn
- wokolie
- peper en zout
- boter om te bakken
- olijfolie
Bereidingswijze
Omdat de spruitjes door het voorkoken wat vochtig worden is het handig dit een tijdje vantevoren te doen, hierna kan je ze dan goed uit laten lekken in een vergiet. Snijd de stronkjes van de spruiten en verwijder eventueel het lelijke buitenste blad, snijd de spruiten daarna doormidden. Breng in een pan een laagje water aan de kook en kook de spruitjes vijf minuten voor. Spoel in een vergiet onder de koude kraan tot de spruitjes volledig zijn afgekoeld en laat daarna uitlekken.
Haal de biefstuk een half uur vantevoren uit de koelkast en laat afgedekt op kamertemperatuur komen. Halveer de krieltjes en kook deze tien minuten voor. Giet de krieltjes af en laat van het vuur af droogstomen in de pan. Zet een wok op laag vuur en laat deze door en door warm worden, zet ook vast een koekenpan (het liefst zonder anti-aanbaklaag) op laag vuur en laat goed heet worden.
Pel de uien en snijd doormidden, snijd iedere helft in partjes. Pel de teentjes knoflook en hak deze goed fijn. Borstel de shiitake schoon en verwijder eventueel de harde uiteindes van de steeltjes. Snijd de shiitake in plakjes. Verhit een scheutje wokolie in de wokpan en roerbak de gesneden ui, knoflook en shiitake en kruid met ruim peper en zout.
Als de shiitake begint te slinken en wat bruiner wordt doe je de krieltjes in de wok, roerbak deze een paar minuten mee. Voeg nu de spruitjes toe en wat fijngehakte rozemarijn naar smaak, kruid met wat extra peper en roerbak de spruitjes nog zo'n vijf minuten mee op hoog vuur. Blijf regelmatig omscheppen zodat de spruitjes niet aanbranden, een beetje dichtschroeien mag wel.
Smelt een klontje roomboter in de koekenpan en doe hier een scheutje olijfolie bij. Dep de biefstuk droog en kruid met peper en zout. Schroei de biefstuk aan beide kanten dicht en bak ongeveer één minuut per kant zodat deze nog mooi rood van binnen blijft. Verpak in aluminiumfolie en laat kort rusten. Wil je de biefstuk minder rood houdt dan twee minuten per kant aan.
Schep de roergebakken spruitjes en krieltjes op de borden. Snijd de biefstuk in plakjes en verdeel over de roergebakken spruitjes en krieltjes. Kruid de biefstuk eventueel met wat extra peper en schep er nog wat van het bakvet overheen.