Salade met gegrilde krieltjes, rucola, champignons, tomaat en Parmaham
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 1 kg. krieltjes, in de schil
- 100 gr. rucola
- 250 gr. champignons
- 250 gr. cherrytomaatjes
- 1 komkommer
- 6 lenteuitjes
- 50 gr. pijnboompitjes
- 100 gr. Parmaham
- peper en zout
- grof zeezout
- gerookte paprikapoeder
- olijfolie
- balsamicoazijn
Bereidingswijze
Verwarm je oven voor op 200 graden en zet vast een bakplaat of grote ovenschaal klaar. Snijd de krieltjes doormidden en doe in een mengkom. Doe er een flinke scheut olijfolie, drie snufjes gerookte paprikapoeder en wat versgemalen peper bij. Hussdel door elkaar en verdeel over de bakplaat. Strooi er wat grof zeezout over en zet 25 minuten in de voorverwarmde oven. Schep halverwege even door elkaar.
Bak de champignons
Verhit intussen een hapjespan op laag vuur zodat deze goed warm wordt. Borstel de champignons schoon en snijd de champignons in vier partjes. Verhit een scheutje olijfolie in de pan en bak de champignons in ongeveer vijf minuten mooi bruin. Kruid tussendoor met wat peper en zout en laat afkoelen in een flinke slakom.
Laat het vuur aan onder de pan en snijd de lenteuitjes in dike ringen. Grill de lenteuitjes een paar minuten in de hapjespan totdat ze beginnen te kleuren, doe ze in de slakom. Rooster tenslotte de pijnboompitjes in de nog hete pan tot ze beginnen te kleuren en je ze ruikt, laat afkoelen in de slakom.
Maak de salade af
Halveer de cherrytomaten en voeg toe aan de slakom. Snijd de komkommer in vijf gelijke stukken en snijd deze in de lengte in vier plakken en daarna in reepjes. Doe ook de komkommer in de slakom. Scheur de plakjes Parmaham in stukken en voeg ook deze toe in de slakom.
Als de krieltjes uit de oven gaar zijn laat je deze kort afkoelen op de bakplaat. Bepaal zelf hoe warm je ze wilt eten, zowel warm als koud smaken ze heerlijk in de krieltjessalade. Voeg ze toe aan de slakom en schep alle ingrediënten goed door elkaar.
Serveren
Doe de rucola in een apart kommetje en voeg hier een klein scheutje balsamicoazijn aan toe. Schep even door elkaar en verdeel de rucola over vier borden. Schep hier de krieltjessalade over en sprenkel er nog een klein beetje olijfolie overheen. Kruid nog met een klein beetje peper en serveer de krieltjessalade.
Recepten in je mail
Voedingswaarden per persoon
- Energie 440 kcal.
- Vetten 15 gr.
- Waarvan verzadigd 2 gr.
- Koolhydraten 54 gr.
- Waarvan suikers 7 gr.
- Vezels 7 gr.
- Eiwitten 16 gr.
- Zout 1.3 gr.
- Natrium 520 mg.