Shakshuka met paprika, courgette, tomaat en Turks brood
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 400 gr. tomatenblokjes
- 2 tenen knoflook
- 1 courgette
- 1 rode ui
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 3 trostomaten
- 4 eieren
- tomatenpuree
- djintan (komijnpoeder)
- ketoembar (gemalen koriander)
- paprikapoeder
- snufje suiker
- peper en zout
- olijfolie
- verse peterselie
- Turks brood
Bereidingswijze
Zet een flinke hapjespan op laag vuur en laat goed heet worden. Leg een passend deksel klaar. Pel eerst de rode ui en snijd in stukjes. Vervolgens pel je de teentjes knoflook en hak je deze fijn. Met een scherp koksmes heb je al het snijwerk trouwens zo gedaan.
Verhit een scheutje olijfolie in de hapjespan. Bak de ui kort aan tot deze wat glazig wordt, doe er vervolgens de knoflook bij. Kruid met wat peper en zout. Snijd intussen de bovenkant van beide paprika's. Verwijder de zaadlijsten en zaadjes, snijd de paprika's in blokjes.
Kruid de shakshuka
Voeg een theelepel tomatenpuree toe aan de hapjespan, schep alles kort om. Doe er nu de blokjes paprika bij en kruid met djintan, ketoembar en paprikapoeder. De shakshuka kan flink wat kruiden gebruiken, neem dus minimaal een theelepel van ieder. Bak alles nog een paar minuten aan en voeg indien nodig wat olijfolie toe.
De courgette snijd je vervolgens in stukjes. Doe ook deze in de hapjespan en bak nog twee minuten mee. Neem een handje peterselie en hak goed fijn. Voeg nu de tomatenblokjes toe en schep alles goed om met de fijn gehakte peterselie en een snufje suiker. Verhit tot de shakshuka begint te pruttelen en zet het vuur lager. Zet nu een deksel op de pan en laat zo'n 20 tot 25 minuten staan.
Gaar de eieren
Snijd met een tomatenmesje de tomaten in blokjes. Als de saus wat is ingedikt voeg je deze toe en roer je alles nogmaals door. Gebruik een soep- of sauslepel om nu vier holletjes in de saus te drukken. Breek een ei boven ieder holletje en laat deze er voorzichtig in glijden. Kruid nu alles nog met wat peper en zout en zet het deksel weer op de pan. Laat langzaam de eieren garen tot het eiwit is gestold.
Hak nog wat peterselie fijn en strooi over de shakshuka. Serveer de shakshuka door de pan op tafel te zetten met een Turks brood ernaast. Laat iedereen wat van het brood plukken en verdeel de shakshuka met de eieren over de borden. De shakshuka eet je gewoon los en het brood kan je er eventueel in dippen.
Recepten in je mail
Voedingswaarden per persoon
- Energie 446 kcal.
- Vetten 11 gr.
- Waarvan verzadigd 2 gr.
- Koolhydraten 62 gr.
- Waarvan suikers 14 gr.
- Vezels 6 gr.
- Eiwitten 18 gr.
- Zout 2.1 gr.
- Natrium 840 mg.