Smashed potatoes met knoflook-champignons en een burger

Smashed potatoes met knoflook-champignons en een burger

Smashed potatoes zijn aardappels die je kort voorkookt en daarna geplet in de oven verder roostert. Ik had ze al vaak voorbij zien komen maar eigenlijk nog nooit gemaakt, tot nu. Deze smashed potatoes met knoflook-champignons en een burger zou je ook echt eens moeten proberen.

Ik gebruikte voor mijn smashed potatoes kruimige aardappels in de schil. Je kan natuurlijk ook de aardappels schillen of bijvoorbeeld krieltjes gebruiken, kies wat jou het lekkerst lijkt. Het resultaat zijn knapperige aardappels aan de buitenkant en heerlijk zacht van binnen.

Wij aten de smashed potatoes met knoflook-champignons en een lekkere cheeseburger. Een heerlijke combinatie waar je weinig tijd mee kwijt bent. Maar je kan de smashed potatoes natuurlijk ook als bijgerecht voor een andere maaltijd maken. Het recept vind je hieronder.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 1 kg. kruimige aardappels
  • 1 kg. champignons
  • 4 takjes rozemarijn
  • 4 tenen knoflook
  • 4 hamburgers*
  • 4 plakken cheddar
  • peper
  • grof zeezout
  • olijfolie
  • boter om te bakken

* Ik koos deze keer eens voor kant-en-klare hamburgers. Maak je ze liever zelf meng dan 500 gr. gehakt met twee fijngehakte sjalotje, een scheutje ketchup, een beetje worcestershire sauce en wat peper en zout. Vorm hier hamburgers van en laat ze een half uurtje opstijven in de koelkast.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Om smashed potatoes te maken kook je de aardappels eerst kort voor. Boen de aardappels schoon en snijd ze met schil en al in gelijke stukken. Doe ze in een pan, vul met koud water tot ze onder staan en breng aan de kook. Laat de aardappels acht minuten koken en giet ze daarna af, laat ze even droogstomen.

Als de aardappels koken verwarm je de oven vast voor op 200 graden, zet ook alvast twee bakplaten klaar. Borstel de champignons schoon en halveer deze, verdeel de champignons over één bakplaat. Ris de naaldjes van de takjes rozemarijn en pel de teentjes knoflook, hak alles goed fijn en meng door elkaar.

Strooi de helft van de gehakte knoflook en rozemarijn over de champignons en sprenkel er ruim olijfolie over. Strooi er nog wat versgemalen peper en wat grof zeezout op en zet klaar voor zo.

Verdeel de voorgekookte aardappels over de tweede ovenplaat en plet deze. Dit kan je doen met bijvoorbeeld een flinke slavork of een aardappelstamper. De bedoeling is dat je de 'schil' kneust en de aardappel een beetje platdrukt. Op die manier krijg je het allerlekkerste resultaat, krokant van buiten en zacht van binnen.

Als je de aardappels hebt geplet sprenkel je ook hier wat olijfolie over, strooi er het resterende knoflook- en rozemarijnmengsel over en wat grof zeezout. Schuif de aardappels en de champignons ongeveer 25 minuten in je voorverwarmde oven. Houd aan het einde goed in de gaten zodat de smashed potatoes niet te donker worden.

Bereid intussen de hamburgers in een koekenpan en leg hier aan het eind de plakken cheddar op. Laat de kaas een beetje smelten en serveer de smashed potatoes samen met de knoflook-champignons en de burger.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Smashed potatoes met knoflook-champignons en een burger'
Afbeelding bij 'Smashed potatoes met knoflook-champignons en een burger'
Afbeelding bij 'Smashed potatoes met knoflook-champignons en een burger'
Afbeelding bij 'Smashed potatoes met knoflook-champignons en een burger'
Afbeelding bij 'Smashed potatoes met knoflook-champignons en een burger'