
Smeuïge witlofstamppot met reepjes ham en kaas
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 1 kg. kruimige aardappelen
- 8 stronkjes witlof
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 200 gr. hamreepjes
- 150 gr. jonge kaas
- scheutje melk
- olijfolie
- 25 gr. roomboter
- peper en zout
Bereidingswijze
Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken, kook de aardappelen in 20 minuten gaar in een stamppotpan of andere ruime pan. Verhit ondertussen een wok op laag vuur zodat deze goed warm wordt.
Snijd de kontjes van de witlof en verwijder de harde kern, snijd de witlof in de lengte doormidden. Van de halve stronken witlof snijd je halve ringetjes, zet deze even apart voor zo. Pel de uien en teentjes knoflook en snijd deze goed fijn.
Verwarm een scheutje olijfolie in de wok en fruit hier de gesneden ui en knoflook kort in aan. Voeg de halve ringetjes witlof toe en roerbak op hoog vuur een paar minuten tot de witlof een beetje is geslonken. Kruid tussendoor ruim met peper en zout en roer alles goed door elkaar.
Voeg de hamreepjes toe en roer nog even door elkaar. Zet het vuur van de wok op de laagste stand en houd het witlofmengsel warm voor zo. Snijd intussen de kaas in kleine blokjes en zet even apart.
Giet de aardappelen af, laat even droogstomen van het vuur af en stamp tot een romige puree met wat boter en melk. Kruid ook de aardappelpuree met een beetje peper, de witlof is zacht van smaak en wat extra peper geeft net meer pit.
Schep met een schuimspaan het gebakken witlofmengsel uit de wok. Dit omdat erg veel kookvocht onderin de wok ligt, laat de witlof kort uitlekken in de schuimspaan en voeg toe aan de puree. Voeg ook de blokjes kaas toe en roer alles goed door elkaar tot alles mooi gemengd is.
Recepten in je mail




