Snijbonen- en wortelstamppot met zoete spekjes
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 800 gr. aardappels, kruimig
- 400 gr. snijbonen
- 500 gr. bospeen
- 200 gr. spekreepjes
- klontje roomboter
- scheutje melk
- vloeibare honing
- peper en zout
Bereidingswijze
Zet een flinke kookpan of stamppotpan op het vuur en breng hierin een laag water aan de kook. Zet ook een wat kleinere kookpan met een laagje water op het vuur voor de groenten.
Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken, spoel even schoon onder de kraan. Kook de aardappelen 20 minuten in de grote pan tot ze gaar zijn, giet de aardappelen af. Voeg een scheutje melk, een klontje roomboter en wat peper en zout toe en stamp tot een puree.
Terwijl de aardappels staan te koken snijd je de boven- en onderkant van de snijbonen. Snijd ze vervolgens goed klein en bewaar voor zo. Maak de bospeen schoon en deze in stukjes. Kook de snijbonen en bospeen tien minuten en giet daarna af. Voeg toe aan de gestampte aardappelen en stamp nog een beetje door elkaar. De groenten hoeven niet helemaal fijngestampt te worden.
Verwarm een droge koekenpan op middelhoog vuur en bak de spekreepjes zo'n vijf minuten. Voeg een scheut vloeibare honing en bak de spekreepjes nog een paar minuten extra. Doe de spekreepjes mét het spekvet bij de stamppot en roer goed door elkaar. Breng eventueel nog wat verder op smaak met peper en zout en je zomerse stamppot met wortels en snijbonen is klaar.