Spaghetti met courgette, wortel en gehakt
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 300 gr. spaghetti
- 500g r. rundergehakt
- 400 gr. polpa*
- 400 gr. cherrytomaatjes uit blik*
- 2 courgettes
- 2 uien
- 1 winterpeen
- 4 tenen knoflook
- verse basilicum
- 35 gr. pijnboompitten
- Parmezaanse kaas
- Italiaanse kruiden
- olijfolie
- peper en zout
* Voor de tomatensaus gebruik ik cherrytomaatjes uit blik (Pomodorini di Collina) en polpa van het merk Mutti. Kan je deze niet vinden dan kan je ook een 400 gr. gewone tomatenpassata en 400 gr. gepelde tomaten gebruiken.
Bereidingswijze
Zet een flinke pan op het vuur voor de spaghetti en breng hierin een ruime laag water aan de kook. Zet ook een flinke hapjespan op laag vuur en laat deze warm worden. Bereid de spaghetti zoals aangegeven op de verpakking. Laat kort uitlekken en doe terug in de pan, sprenkel er wat olijfolie over. Rasp er vervolgens naar smaak ruim Parmezaanse kaas overheen en roer goed door elkaar. Houd warm met de deksel op de pan, roer regelmatig om.
Plet als de spaghetti kookt de teentjes knoflook en pel deze, hak ze vervolgens fijn met een koksmes. Pel ook de uien en snijd deze in vieren, snijd vervolgens in plakjes. Verhit een scheutje olijfolie in de hapjespan en bak de gesneden ui en knoflook hier in aan tot je de knfolook goed begint te ruiken.
Doe er nu het gehakt bij, Italiaanse kruiden en peper en zout. Bak het gehakt rul en voeg daarna de polpa en cherrytomaatjes uit blik in de pan. Roer goed door elkaar en rasp ook boven de hapjespan naar smaak een stuk Parmezaanse kaas. Schep nogmaals goed om en laat pruttelen op laag vuur.
Snijd de courgette en winterpeen in zo dun mogelijke plakken. Ik gebruikte een eenvoudige keukenschaaf en raspte de courgette en winterpeen direct boven de hapjespan. Eventueel kan je een mandoline of zelfs je keukenmachine gebruiken. Natuurlijk kan je ook een koksmes gebruiken, snijd echt zo dun mogelijk.
Roer de plakjes courgette en winterpeen door de gehaktsaus en laat nog een paar minuten pruttelen. Rooster intussen in een droge koekenpan de pijnboompitjes en bewaar voor zo. Als de pijnboompitjes beginnen te kleuren en je ze gaat ruiken zijn ze klaar.
Schep de spaghetti op de borden en schep hier de saus met gehakt, courgette en wortel overheen. Scheur naar smaak verse basilicum in reepjes en verdeel over de saus. Strooi hier de geroosterde pijnboompitjes overheen en rasp er tot slot nog wat Parmezaanse kaas over. Sprenkel er een klein beetje olijfolie op en je spaghetti met courgette, wortel en gehakt is klaar.