Spaghetti met Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 300 gr. spaghetti
- 400 gr. polpa*
- 400 gr. cherrytomaatjes uit blik*
- 2 courgettes
- 1 grote ui
- 4 tenen knoflook
- verse peterselie
- Parmezaanse kaas
- peper en zout
- Italiaanse kruiden
- olijfolie
Voor de Italiaanse gehaktballetjes:
- 500 gr. gehakt, half-om-half
- 2 eieren
- 8 zongedroogde tomaatjes in olie
- 6 tenen knoflook
- paneermeel
- peper en zout
- handje peterselie
- scheutje olijfolie
* Voor de tomatensaus gebruik ik cherrytomaatjes uit blik (Pomodorini di Collina) en polpa van het merk Mutti. Kan je deze niet vinden dan kan je ook een 400 gr. gewone tomatenpassata en 400 gr. gepelde tomaten gebruiken.
Bereidingswijze
Zet vast een flinke pan met kokend water klaar om zo de spaghetti in te bereiden. Verwarm ook vast een flinke hapjespan op laag vuur zodat deze goed warm kan worden.
Snijd acht zongedroogde tomaatjes in reepjes en doe in een kommetje. Pel zes teentjes knoflook en snijd in plakjes, doe bij de tomaten. Hak een handje peterselie fijn en voeg ook toe. Doe er tot slot een klein scheutje olijfolie bij en pureer alles met de staafmixer of in de keukenmachine.
Kneed de gehaktballetjes
Doe het gehakt in een mengkom en doe hier het gepureerde mengsel bij. Breek er twee eieren boven, kruid met ruim peper en zout en voeg wat paneermeel toe. Kneed het gehakt tot het stevig aanvoelt, blijft het te vochtig dan doe je er wat paneermeel bij. Kneed er vervolgens gehaktballetjes van ter grootte van flinke soepballetjes, net iets kleiner dan een bitterbal. Bewaar even in de koelkast.
Bak de gehaktballetjes
Pel de ui en snijd deze goed fijn. Pel de teentjes knoflook en snijd met een koksmes in flinterdunne plakjes. Verhit een scheutje olijfolie en bak de gehaktballetjes in twee minuten rondom bruin. Schep met een schuimspaan uit de pan en bewaar voor zo. Doe weer wat olijfolie in de pan en bak de fijngehakte ui en knoflook tot ze bruin beginnen te worden.
Maak de tomatensaus
Snijd intussen beide courgettes in kleine blokjes en bak nog kort mee als de ui en knoflook mooi bruin zijn. Doe nu de inhoud van de blikken cherrytomaatjes en polpa in de hapjespan. Kruid naar smaak met peper, zout en Italiaanse kruiden en roer alles door elkaar. Schep er de gehaktballetjes bij en roer door de saus. Laat tien minuten pruttelen met de deksel op de pan.
Afmaken en serveren
Bereid intussen de spaghetti zoals aangegeven op de verpakking. Laat uitlekken in een vergiet en houd nog even warm in de pan tot de saus klaar is. Hak intussen nog wat peterselie fijn en leg klaar voor zo.
Serveer de spaghetti op de borden en schep hier de gehaktballetjes in tomatensaus over. Strooi er wat fijngehakte peterselie over en rasp er tenslotte flink wat Parmezaanse kaas overheen. De spaghetti met Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus is klaar. Buon appetito.
Recepten in je mail
Voedingswaarden per persoon
- Energie 7912 kcal.
- Vetten 40 gr.
- Waarvan verzadigd 13 gr.
- Koolhydraten 57 gr.
- Waarvan suikers 27 gr.
- Vezels 10 gr.
- Eiwitten 44 gr.
- Zout 4.2 gr.
- Natrium 1680 mg.