
Spinaziepannenkoeken met roomkaas en gerookte zalm
Recept
Ingrediënten
2 personen
- 150 gr. bloem*
- 50 gr. volkorenmeel*
- 450 ml. melk
- 2 eieren
- snufje zout
- 200 gr. bladspinazie
- 150 gr. gerookte zalm
- roomkaas
- olijfolie en boter om te bakken
* Door het gebruik van een deel volkorenmeel worden de spinazie pannenkoeken net iets vullender. Eventueel kan je ook 200 gr. bloem gebruiken.
Bereidingswijze
Verwarm een wok of flinke hapjespan op laag vuur zodat deze goed warm wordt. Verhit een scheutje olijfolie in de pan en voeg hierna beetje bij beetje de spinazie toe. Roerbak tot de spinazie volledig is geslonken. Doe de spinazie in een vergiet en laat goed uitlekken.
Zeef de bloem en het volkorenmeel boven een beslagkom en voeg hier de helft van de melk aan toe, roer goed door met een garde tot je een dik beslag hebt. Breek de twee eieren boven het beslag en roer deze er ook doorheen, voeg tenslotte de rest van de melk en een snufje zout toe en roer tot een dun beslag.
Doe de spinazie samen met een scheutje beslag in een hoge maatkan en pureer met de staafmixer tot alle spinazie is gepureerd. Voeg het mengsel toe aan de beslagkom en mix alles goed door elkaar met een garde of met de staafmixer.
Verwarm een klontje boter in een koekenpan en zorg dat deze goed heet is, giet wat van het beslag in de koekenpan en bak er een pannenkoek van. Zodra de bovenkant niet meer vloeibaar is draai je de pannenkoek om en bakt de andere kant nog even. Herhaal dit tot het beslag op is en houd de pannenkoeken warm tussen twee borden.
Snijd of scheur de gerookte zalm in kleine stukjes en besmeer de pannenkoeken met roomkaas, doe hier wat zalm overheen. Je spinaziepannenkoek met roomkaas en gerookte zalm is klaar.
Pinaattiohukaiset
Wist je dat spinaziepannenkoeken veel worden gegeten in Finland, daar heten ze pinaattiohukaiset. Traditioneel eten de Finnen pinaattiohukaiset met vossenbessenjam. Deze vossenbessenjam, ook bekend onder de naam lingon, kan je o.a. kopen bij IKEA. Een lekkere variatie die je zeker eens moet proberen. Hyvää ruokahalua! *
Recepten in je mail





