
Spinazie spitskool stamppot met ricotta en gebakken paddenstoelen
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 1 kg. aardappelen, kruimig
- 250 gr. ricotta
- 300 gr. bladspinazie
- 1 spitskool
- 1 ui
- 500 gr. paddenstoelen melange*
- peper en zout
- boter om te bakken
- olijfolie
* Kies lekker paddenstoelen uit het seizoen. In deze spinazie en spitskoolstamppot gebruikte ik o.a. oesterzwam, cantharel jaune en champignon.
Bereidingswijze
Schil alle aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Zet een pan met een flinke laag water op het vuur en breng aan de kook. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar en giet af, laat de aardappelen kort droogstomen en stamp tot een puree met de ricotta. Breng op smaak met peper en zout en houdt warm voor zo.
Als de aardappelen opstaan verwarm je vast een wokpan op laag vuur. Pel de ui en snijd deze goed fijn. Snijd de spitskool in de lengte doormidden, snijd beide helften nogmaals in de lengte doormidden. Snijd met een scherp mes de harde kern eruit en snijd de stukken spitskool vervolgens in drie lange stukken en vervolgens in reepjes. Verhit een scheut olijfolie in de wokpan en roerbak de ui en reepjes spitskool een paar minuten op hoog vuur.
Zodra de spitskool bruin begint te blakeren voeg je beetje bij beetje de bladspinazie toe. Schep alles goed om en roerbak tot de spinazie net begint te slinken. Het lekkerst is het als je de blaadjesvorm nog blijft herkennen. Kruid met wat versgemalen peper en roer de gebakken spitskool en spinazie voorzichtig door de aardappelpuree.
Smelt intussen in een flinke hapjespan een klontje boter en borstel de paddenstoelen schoon. Snijd de harde stukjes van de steel weg en snijd alle paddenstoelen vervolgens in plakjes. Bak de paddenstoelen op hoog vuur en kruid met flink wat peper en zout. Blijf bakken tot de paddenstoelen beginnen te slinken en mooi bruin worden. Proef tussendoor of je de stevigheid goed vindt. Als de paddenstoelen klaar zijn serveer je de spinazie spitskool stamppot op de borden en schept hier de gebakken paddenstoelen overheen. Kruid met wat versgemalen peper en je spinazie spitskool stamppot met ricotta en gebakken paddenstoelen is klaar.
Recepten in je mail





