Spinaziestamppot met gebakken spekjes en zongedroogde tomaatjes

Spinaziestamppot met gebakken spekjes en zongedroogde tomaatjes

Deze spinazie stamppot met gebakken spekjes en zongedroogde tomaatjes ontstond per toeval. Ik wilde eigenlijk een gewone stamppot spinazie maken. Maar omdat er in de koelkast nog wat tomaatjes en spekjes stonden werd het deze variant. En die gaan we thuis zeker vaker maken want de stamppot was echt heerlijk.

Je maakt deze stamppot met verse bladspinazie die je een beetje fijn hakt. Dan stamp je deze wat makkelijker door de aardappelen. In de tussentijd kan je de spekjes bakken. Zelf doe ik er ook nog wat geroosterde pijnboompitjes bij, ook die rooster je kort in een hete pan.

De zongedroogde tomaatjes snijd je in reepjes en roer je ook door de stamppot spinazie. Net als de pijnboompitjes en spekjes. En zo heb je deze lekkere spinazie stamppot in een half uurtje op tafel staan. Lijkt dit je ook wel wat dan lees je hieronder het makkelijke recept. En hier vind je nog veel meer makkelijke stamppot recepten.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 800 gr. kruimige aardappelen
  • 600 gr. bladspinazie
  • 8 zongedroogde tomaatjes
  • 125 gr. spekreepjes
  • 40 gr. pijnboompitjes
  • peper en zout
  • scheutje melk
  • klontje boter
  • Italiaanse kruiden, optioneel
  • Parmezaanse kaas, optioneel

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Kook de aardappelen 20 minuten in een ruime pan en giet deze daarna af. Laat op een klein vuurtje heel even droogstomen maar zorg dat ze niet aanbakken.

Laat ondertussen de zongedroogde tomaatjes even uitlekken op een keukenpapiertje. Snijd daarna in kleine reepjes. Snijd met een groot mes de bladspinazie wat fijner. Gewoon steeds een bergje op je snijplank leggen en er 'grof' doorheen hakken. Het hoeft niet heel klein te worden.

Bak de spekjes

Bak de spekjes aan in een koekenpan tot ze krokant zijn en schep ze met een schuimspaan uit de pan, laat de pan op laag vuur staan zodat het achtergebleven spekvet vloeibaar blijft.

Maak de stamppot

Stamp de aardappelen fijn met een aardappelstamper en giet het spekvet erbij. Eventueel kan je de aardappels ook fijn knijpen met een pureeknijper. Doe een klein klontje boter in de pan en een scheutje melk en maak er een mooie puree van. Doe er beetje bij beetje de bladspinazie bij en stamp of roer alles goed door elkaar.

Verhit kort de pijnboompitjes in de koekenpan tot deze beginnen te kleuren en haal ze daarna direct uit de pan. Roer de pijnboompitjes samen met zongedroogde tomaatjes en de spekjes door de stamppot, kruid met wat peper en zout. Laat de stamppot nog een paar minuten warm worden op laag vuur en roer af en toe even om.

Wil je een Italiaans tintje aan je stamppot geven? Dan kan je tegelijk met de bladspinazie wat Italiaanse kruiden aan je stamppot toevoegen. Voor het serveren strooi je er nog wat versgeraspte Parmezaanse kaas over.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Spinaziestamppot met gebakken spekjes en zongedroogde tomaatjes'
Afbeelding bij 'Spinaziestamppot met gebakken spekjes en zongedroogde tomaatjes'
Afbeelding bij 'Spinaziestamppot met gebakken spekjes en zongedroogde tomaatjes'
Afbeelding bij 'Spinaziestamppot met gebakken spekjes en zongedroogde tomaatjes'
Afbeelding bij 'Spinaziestamppot met gebakken spekjes en zongedroogde tomaatjes'
Afbeelding bij 'Spinaziestamppot met gebakken spekjes en zongedroogde tomaatjes'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 551 kcal.
  • Vetten 23 gr.
  • Waarvan verzadigd 9 gr.
  • Koolhydraten 58 gr.
  • Waarvan suikers 14 gr.
  • Vezels 10 gr.
  • Eiwitten 25 gr.
  • Zout 3.2 gr.
  • Natrium 1280 mg.