Spinaziestamppot uit de oven met spekreepjes, appel en brie
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 1 kg. aardappels, kruimig
- 500 gr. bladspinazie
- 200 gr. spekreepjes
- ca. 200 gr. brie
- 1 appel
- peper en zout
- 30 gr. roomboter + wat extra
- olijfolie
Bereidingswijze
Verwarm je oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal van ca. 30 x 20 cm in met wat boter. In de tussentijd schil je vast de aardappels en snijd je deze in gelijke stukken. Kook de aardappels gaar in ongeveer 20 minuten en giet af. Stamp ze daarna fijn met een scheutje (warme) melk en een klontje roomboter. Kruid naar smaak met wat peper.
Als de aardappels opstaan verwarm je ook een wok of grote hapjespan op laag vuur. Verhit hier een beetje olijfolie in en roerbak de helft van bladspinazie. Voeg beetje bij beetje toe aan de pan tot het is geslonken, kruid ook dit met wat versgemalen peper en zout. Bewaar de andere helft voor zo. Bak tot slot de spekreepjes in een koekenpan tot ze krokant zijn.
Maak de stamppot
Roer nu eerst de rauwe bladspinazie door de gestampte aardappelen. Stamp door elkaar en roer daarna de roergebakken spinazie erdoor. Doe er nu ook de spekreepjes en het spekvet bij en roer nogmaals door elkaar. Verdeel de spinaziestamppot nu over de ovenschaal en strijk mooi glad.
Snijd een appel met schil en al in vieren, verwijder het klokhuis en snijd de appel in heel dunne plakjes. Leg de appel dakpansgewijs over de ovenschotel. Hierna snijd je de brie in plakjes en verdeel je deze over de appel. Schuif de spinaziestamppot met spekreepjes, appel en brie nu in de oven. Laat zo'n 15 tot 20 minuten staan tot de appel lichtbruin is en de brie is gesmolten.
Recepten in je mail
Voedingswaarden per persoon
- Energie 851 kcal.
- Vetten 55 gr.
- Waarvan verzadigd 27 gr.
- Koolhydraten 53 gr.
- Waarvan suikers 6 gr.
- Vezels 8 gr.
- Eiwitten 30 gr.
- Zout 2.7 gr.
- Natrium 1080 mg.