Spruitjes en bacon uit de oven met geroosterde rozemarijn aardappels

Spruitjes en bacon uit de oven met geroosterde rozemarijn aardappels

Spruitjes hebben een uitgesproken smaak die niet iedereen lekker vindt. Toch zou je deze spruitjes en bacon uit de oven met geroosterde rozemarijn aardappels echt een kans moeten geven. Deze makkelijke ovenmaaltijd smaakt namelijk superlekker.

Door het roosteren in de oven krijgen de spruitjes namelijk een wat zoetere smaak. De meegebakken stukjes bacon smaken er heerlijk bij en de rozemarijn maakt het helemaal af. Ik at het met aardappels uit de oven die ik ook kruidde met rozemarijn, een erg lekkere combinatie.

Ik kwam op het idee door een spruitjesrecept van Nigella Lawson dat te vinden is in het kookboek Nigellissima. Wil je deze spruitjes uit de oven zelf eens maken dan vind je hieronder het makkelijke recept.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 1 kg. kleine spruitjes
  • 800 gr. aardappels, vastkokend
  • 150 gr. bakbacon (dikke plakken)
  • 6 takjes rozemarijn
  • grof zeezout
  • peper
  • olijfolie

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 220 graden en zet twee bakplaten klaar. Eentje voor de spruitjes met bacon en eentje voor de aardappels. Heb je maar één ovenplaat dan kan je de aardappels eventueel ook bakken in een hapjespan. Kook ze dan wel eerst tien minuten voor.

Maak de spruitjes schoon door de onderkant een klein stukje af te snijden. Halveer de spruitjes daarna en doe ze in een mengkom, het meeste werk zit er nu alweer op. Snijd de plakken bakbacon vervolgens in kleine blokjes en doe ook in de mengkom.

Ris de naaldjes van drie takjes rozemarijn en hak fijn met een koksmes, doe in de mengkom. Giet er nu ruim olijfolie bij, kruid met een flinke snuf grof zeezout en wat versgemalen peper en roer alles goed door elkaar. Stort de inhoud van de mengkom op één bakplaat, spreid goed uit en zet klaar voor zo.

Boen vervolgens de aardappelen schoon en snijd deze zigzag in driehoekige plakken, wedges noem je dit. Snijd ze in de lengte nogmaals doormidden en verdeel ze over de tweede bakplaat. Sprenkel er ruim olijfolie over en ris de overige drie takjes rozemarijn, hak fijn en strooi over de aardappelwedges. Strooi er nog wat grof zeezout over en schuif de ovenplaat 25 minuten in de voorverwarmde oven.

Doe er na vijf minuten de bakplaat met spruitjes en bacon bij en laat deze nog 20 minuten meebakken. Hou vooral tegen het einde van de oventijd de spruitjes goed in de gaten, ze mogen wat blakeren maar moeten natuurlijk niet pikzwart worden. Serveer de geroosterde aardappelen uit de oven op de borden en schep hier de spruitjes met bacon bij.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Spruitjes en bacon uit de oven met geroosterde rozemarijn aardappels'
Afbeelding bij 'Spruitjes en bacon uit de oven met geroosterde rozemarijn aardappels'
Afbeelding bij 'Spruitjes en bacon uit de oven met geroosterde rozemarijn aardappels'
Afbeelding bij 'Spruitjes en bacon uit de oven met geroosterde rozemarijn aardappels'
Afbeelding bij 'Spruitjes en bacon uit de oven met geroosterde rozemarijn aardappels'
Afbeelding bij 'Spruitjes en bacon uit de oven met geroosterde rozemarijn aardappels'