Spruitjes stamppot met gebakken spekreepjes en een eitje
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 1 kg. aardappels, kruimig
- 800 gr. spruitjes
- 200 gr. spekreepjes
- 1 ui
- 4 eieren
- klontje roomboter
- scheutje melk
- peper en zout
Bereidingswijze
Breng in een ruime pan een flinke laag water aan de kook. Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar en giet af. Laat kort droogstomen van het vuur af en stamp tot een puree met een klontje roomboter en een scheutje melk. Kruid naar smaak met peper en zout.
Als de aardappels opstaan maak je de spruitjes schoon. Snijd de onderkant van de spruitjes en verwijder eventueel de buitenste blaadjes. Breng in een tweede pannetje de spruitjes aan de kook en kook ze in ongeveer 10 tot 12 minuten beetgaar. Laat uitlekken in een vergiet. Kook tegelijkertijd met de spruitjes de eieren, zet op met koud water en breng aan de kook. Als het water kookt laat je ze zes minuten koken.
Maak de stamppot
Pel ook de ui en snijd deze goed fijn. Bak in een hete koekenpan de spekreepjes samen met de ui goudbruin en krokant. Doe de spruitjes bij de aardappels en stamp er doorheen. Stamp ze zo fijn als je wilt, een beetje structuur overhouden vind ik zelf net iets lekkerder. Roer er de gebakken spekreepjes en ui doorheen. Wil je een wat zoutere smaak dan kan je ook het spekvet erdoor roeren. Zelf deed ik dat deze keer niet.
Schep de spruitjes stamppot op de borden. Snijd de eieren in plakjes of verkruimel ze en verdeel over de borden. Kruid met nog een beetje peper en je spruitjes stamppot met gebakken spekreepjes en ei is klaar.
Recepten in je mail
Voedingswaarden per persoon
- Energie 681 kcal.
- Vetten 34 gr.
- Waarvan verzadigd 14 gr.
- Koolhydraten 57 gr.
- Waarvan suikers 5 gr.
- Vezels 13 gr.
- Eiwitten 28 gr.
- Zout 2.2 gr.
- Natrium 880 mg.