Spruitjesschotel uit de oven met spekjes, brie en walnoot
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 800 gr. aardappelen, kruimig
- 800 gr. spruitjes
- 250 gr. spekreepjes
- 200 gr. brie
- 100 gr. walnoten
- handje bladpeterselie
- peper en zout
- olijfolie
- 50 ml. kookroom
- boter om in te vetten
Bereidingswijze
Verwarm je oven vast voor op 180 graden en zet een met boter ingevette ovenschaal klaar. Zet ook vast een pan met ruim water op het vuur en breng aan de kook. Wil je de spruitjes voorkoken dan zet je nog een extra pan met een laagje water op het vuur.
Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Kook de aardappelen 20 minuten en giet ze daarna af. Laat de aardappelen van het vuur af kort droogstomen en stamp met de kookroom tot een romige puree. Kruid met een beetje peper en zout en bewaar voor zo.
Roerbak de spruitjes
Als de aardappels op het vuur staan maak je de spruitjes schoon. Snijd de kontjes eraf en verwijder de buitenste blaadjes, snijd doormidden. Wil je wat zachtere spruitjes dan kook je ze vijf minuten voor. Laat de spruitjes daarna goed uitlekken in een vergiet. Hak de bladpeterselie fijn met een koksmes.
Verhit een wok of flinke hapjespan op het vuur. Doe hier een scheutje olijfolie in en roerbak de spekjes, gehalveerde spruitjes en de fijgehakte bladpeterselie ongeveer 15 minuten. Kruid naar smaak met wat peper en zout. Hak de walnoten grof met een koksmes en zet apart voor zo.
Doe in de oven
Doe de aardappelpuree in de ingevette ovenschaal en verdeel hier het spruitjesmengsel over. Snijd de brie in plakken en verdeel over de spruitjes. Strooi hier de fijngehakte walnoten overheen en schuif de ovenschaal in de oven. Laat de spruitjesschotel ongeveer 20 minuten in de oven staan tot de brie mooi is gesmolten.
Haal de ovenschaal uit de oven en laat deze kort afkoelen. Schep alles op de borden en je spruitjesschotel uit de oven met spekjes, brie en walnoot is klaar.
Recepten in je mail
Voedingswaarden per persoon
- Energie 865 kcal.
- Vetten 56 gr.
- Waarvan verzadigd 21 gr.
- Koolhydraten 52 gr.
- Waarvan suikers 6 gr.
- Vezels 12 gr.
- Eiwitten 31 gr.
- Zout 2.1 gr.
- Natrium 840 mg.