Spruitjesstamppot met spekjes, gekarameliseerde appel en walnoot
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 800 gr. aardappels, kruimig
- 800 gr. spruitjes
- 200 gr. spekreepjes
- 2 appels, zoet-zuur (bv. Jazz)
- 35 gr. walnoot
- 2 el. suiker
- 1/2 tl. kaneel
- 50 gr. roomboter (2 x 25 gram)
- scheutje melk
- peper en zout
Bereidingswijze
Zet een flinke stamppotpan op het vuur met een ruime laagw ater, breng aan de kook. Zet ook vast een kookpan met een laagje water op het vuur voor de spruiten, breng ook deze aan de kook.
Schil de aardappels en snijd deze in gelijke stukken. Kook de aardappels in de stamppotpan in 20 minuten gaar. Giet de aardappels af en stamp tot een romige puree met een scheutje melk en 25 gram roomboter. Breng op smaak met peper en zout.
Terwijl de aardappels koken maak je de spruitjes klaar. Snijd het kontje eraf en verwijder de buitenste bladen, halveer de spruitjes. Kook de gehalveerde spruitjes acht minuten en giet af in een vergiet. Laat de spruitjes kort droogstomen en stamp ze daarna grof door de aardappels.
Zodra je de spruitjes op het vuur hebt staan bereid je tussendoor de gekarameliseerde appel. Zet een koekenpan op laag vuur en laat goed heet worden. Schil de appels en steek het klokhuis eruit, snijd de appels daarna in kleine blokjes. Smelt de rest van de roomboter in de hete koekenpan en voeg de blokjes appel toe. Doe er de kaneel en suiker bij en laat ongeveer vijf minuten karameliseren op laag vuur.
Roer de gekarameliseerde appel rustig door de spruitjesstamppot. Veeg de koekenpan even schoon met wat keukenpapier en bak hier de spekreepjes in. Zodra de spekreepjes bruin en krokant zijn roer je ook deze door de stamppot. Hak tot slot de walnoot in kleine stukjes en leg apart.
Serveer de spruitjesstamppot met gekarameliseerde appel en spekjes en strooi er op ieder bord wat fijngehakte walnoot over.