
Spruitjesstamppot met taugé, gehaktballetjes en pindasaus
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 800 gr. aardappels, kruimig
- 600 gr. spruitjes
- 200 gr. taugé
- klontje roomboter
- scheutje melk
- peper en zout
- ca. 250 gr. pindasaus*
- gebakken uitjes, optioneel
- boter om te bakken
Gehaktballetjes:
- 500 gr. gehakt, half-om-half
- 1 sjalotje
- paneermeel
- handje verse peterselie
- peper en zout
- 1 ei
* Gebruik kant en klare pindasaus of maak zelf pindasaus. Ook de gehaktballetjes kan je kant en klaar kopen als je snel klaar wil zijn.
Bereidingswijze
Wil je deze spruitjesstamppot met zelfgemaakte gehaktballetjes bereiden? Maak deze dan van tevoren en bewaar ze in de koelkast. Zo worden de balletjes mooi stevig en zijn ze nog makkelijker te bakken.
Gehaktballetjes maken
Je maakt de balletjes door het gehakt in een grote mengkom te doen. Pel het sjalotje en hak deze met een koksmes goed fijn. Snijd ook de peterselie fijn en doe samen met het sjalotje bij het gehakt. Breek een ei boven de mengkom en kruid met gehaktkruiden of met peper en zout. Voeg tot slot wat paneermeel toe en kneed het gehakt. Blijf paneermeel toevoegen tot het gehakt stevig aanvoelt. Draai er nu zo'n 20 balletjes van en bewaar tot je de stamppot gaat bereiden.
De spruitjesstamppot
Zet een grote stamppot- of soeppan op het vuur en breng hier een flinke laag water in aan de kook. Schil de aardappels en snijd deze in gelijke stukken. Kook de aardappels in ongeveer 20 minuten gaar. Maak intussen de spruitjes schoon door de onderkant eraf te snijden. Verwijder indien nodig de buitenste blaadjes. Spoel de spruitjes af onder de kraan. Doe de spruitjes na acht minuten bij de aardappelen en kook nog 12 minuten mee. Giet de pan af en laat alles kort droogstomen van het vuur af. Doe er een klontje roomboter en een scheutje (lauwe) melk bij. Stamp met een aardappelstamper tot een stamppot en kruid met peper en zout.
Bak de gehaktballetjes en taugé
Terwijl de aardappels en spruitjes op het vuur staan bak je de gehaktballetjes. Zet een flinke hapjespan op het vuur en smelt hier wat boter in. Bak de gehaktballetjes rondom bruin en bak verder gaar in zo'n 12 minuten. Keer regelmatig om met een vleestang of door de pan te schudden. Doe er de laatste drie minuten de taugé bij en bak deze nog kort mee. Verwarm tussendoor in een steelpannetje de pindasaus.
Schep de spruitjesstamppot over de borden. Verdeel hier de gehaktballetjes en de taugé over en schep er nog wat pindasaus bij.
Recepten in je mail




Voedingswaarden per persoon
- Energie 675 kcal.
- Vetten 27 gr.
- Waarvan verzadigd 9 gr.
- Koolhydraten 62 gr.
- Waarvan suikers 17 gr.
- Vezels 11 gr.
- Eiwitten 38 gr.
- Zout 2.1 gr.
- Natrium 840 mg.