Spruitjesstamppot met taugé, gehaktballetjes en pindasaus

Spruitjesstamppot met taugé, gehaktballetjes en pindasaus

Laatst maakte ik deze spruitjesstamppot met taugé, gehaktballetjes en pindasaus. En dat klinkt misschien een beetje als een rare combinatie maar het smaakt echt heerlijk. De aardappels en spruitjes kook je samen in een grote stamppot- of soeppan. In een flinke hapjespan bak je intussen de taugé en de gehaktballetjes. Het lekkerst is het als je die laatste zelf maakt maar je kan deze ook kant en klaar kopen. Dan ben je nog sneller klaar met deze spruitjesstamppot.

Ook de pindasaus kan je kant en klaar kopen. En ik moet toegeven dat ik dat zelf ook vaak doe. Maar wil je zelf pindasaus maken dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Dan kan je deze helemaal op smaak brengen hoe jij dat wil. Welke pindasaus je ook kiest, ze passen allebei prima bij deze spruitjesstamppot met taugé en gehaktballetjes.

Krijg je ook al zin in deze lekkere spruitjesstamppot? Dan lees je hieronder hoe je dit recept maakt. En hier vind je nog veel meer lekkere stamppot recepten om eens uit te proberen. En maak je liever iets anders met spruitjes? Kijk dan hier voor meer lekkere stamppot- en andere recepten met spruitjes.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 800 gr. aardappels, kruimig
  • 600 gr. spruitjes
  • 200 gr. taugé
  • klontje roomboter
  • scheutje melk
  • peper en zout
  • ca. 250 gr. pindasaus*
  • gebakken uitjes, optioneel
  • boter om te bakken

Gehaktballetjes:

  • 500 gr. gehakt, half-om-half
  • 1 sjalotje
  • paneermeel
  • handje verse peterselie
  • peper en zout
  • 1 ei

* Gebruik kant en klare pindasaus of maak zelf pindasaus. Ook de gehaktballetjes kan je kant en klaar kopen als je snel klaar wil zijn.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Wil je deze spruitjesstamppot met zelfgemaakte gehaktballetjes bereiden? Maak deze dan van tevoren en bewaar ze in de koelkast. Zo worden de balletjes mooi stevig en zijn ze nog makkelijker te bakken.

Gehaktballetjes maken

Je maakt de balletjes door het gehakt in een grote mengkom te doen. Pel het sjalotje en hak deze met een koksmes goed fijn. Snijd ook de peterselie fijn en doe samen met het sjalotje bij het gehakt. Breek een ei boven de mengkom en kruid met gehaktkruiden of met peper en zout. Voeg tot slot wat paneermeel toe en kneed het gehakt. Blijf paneermeel toevoegen tot het gehakt stevig aanvoelt. Draai er nu zo'n 20 balletjes van en bewaar tot je de stamppot gaat bereiden.

De spruitjesstamppot

Zet een grote stamppot- of soeppan op het vuur en breng hier een flinke laag water in aan de kook. Schil de aardappels en snijd deze in gelijke stukken. Kook de aardappels in ongeveer 20 minuten gaar. Maak intussen de spruitjes schoon door de onderkant eraf te snijden. Verwijder indien nodig de buitenste blaadjes. Spoel de spruitjes af onder de kraan. Doe de spruitjes na acht minuten bij de aardappelen en kook nog 12 minuten mee. Giet de pan af en laat alles kort droogstomen van het vuur af. Doe er een klontje roomboter en een scheutje (lauwe) melk bij. Stamp met een aardappelstamper tot een stamppot en kruid met peper en zout.

Bak de gehaktballetjes en taugé

Terwijl de aardappels en spruitjes op het vuur staan bak je de gehaktballetjes. Zet een flinke hapjespan op het vuur en smelt hier wat boter in. Bak de gehaktballetjes rondom bruin en bak verder gaar in zo'n 12 minuten. Keer regelmatig om met een vleestang of door de pan te schudden. Doe er de laatste drie minuten de taugé bij en bak deze nog kort mee. Verwarm tussendoor in een steelpannetje de pindasaus.

Schep de spruitjesstamppot over de borden. Verdeel hier de gehaktballetjes en de taugé over en schep er nog wat pindasaus bij.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Spruitjesstamppot met taugé, gehaktballetjes en pindasaus'
Afbeelding bij 'Spruitjesstamppot met taugé, gehaktballetjes en pindasaus'
Afbeelding bij 'Spruitjesstamppot met taugé, gehaktballetjes en pindasaus'
Afbeelding bij 'Spruitjesstamppot met taugé, gehaktballetjes en pindasaus'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 675 kcal.
  • Vetten 27 gr.
  • Waarvan verzadigd 9 gr.
  • Koolhydraten 62 gr.
  • Waarvan suikers 17 gr.
  • Vezels 11 gr.
  • Eiwitten 38 gr.
  • Zout 2.1 gr.
  • Natrium 840 mg.