Ouderwetse stamppot boerenkool met rookworst

Ouderwetse stamppot boerenkool met rookworst

Boerenkool met worst, ik vraag me af of er een gerecht is dat nog Hollandser is dan deze winterse stamppot. Dit recept is waarschijnlijk hoe iedereen deze stamppot maakt maar toch vond ik dat deze niet mag ontbreken op Kookidee. Bereid jij hem op een andere manier dan lees ik dat graag in de reacties.

De stamppot boerenkool bereid ik niet alleen traditioneel, ik eet hem ook nog eens traditioneel. Dus lekker met een stuk rookworst en een klodder mosterd. Meer kan ik er niet over vertellen behalve dat ik het altijd weer een traktatie vind als deze stamppot boerenkool op mijn bord ligt.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 600 gr. boerenkool
  • 800 gr. kruimige aardappelen
  • 1 rookworst
  • klont roomboter (ca. 50 gr.)
  • scheut melk
  • natuurazijn
  • mosterd
  • peper en zout

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en snijd deze in kleine stukken van ongeveer dezelfde grootte, spoel ze na het schillen even goed af en zet klaar voor zo. Snijd indien nodig de boerenkool in kleine reepjes en zet ook deze klaar voor zo. Zet een grote stamppotpan of grote kookpan op het vuur en breng een flinke laag water aan de kook.

Doe de aardappelen in het kokende water en leg hier de fijn gesneden boerenkool bovenop. Leg de rookworst op de boerenkool en laat het geheel zo'n 20 minuten koken met het deksel op de pan. Als je een voorverpakte rookworst hebt haal je deze trouwens helemaal uit het plastic voordat je de worst in de pan legt.

Haal na 20 minuten de rookworst uit de pan en houd deze goed warm in een stuk aluminiumfolie. Giet het kookvocht af in een maatbeker en stamp de aardappelen en boerenkool goed fijn met een aardappelstamper.

Doe er een klont roomboter en een scheutje (hete) melk bij en stamp alles nogmaals goed door elkaar. Voeg naar smaak een scheut azijn en wat vers gemalen peper en zout toe en stamp nogmaals goed door elkaar, voeg beetje bij beetje wat kookvocht toe tot je stamppot de gewenste smeuïgheid heeft.

Serveer de stamppot met een stuk rookworst en een lekkere klodder mosterd, hoe Hollands wil je het hebben.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Ouderwetse stamppot boerenkool met rookworst'
Afbeelding bij 'Ouderwetse stamppot boerenkool met rookworst'
Afbeelding bij 'Ouderwetse stamppot boerenkool met rookworst'