Stamppot Chinese kool met shiitakes en gebakken spekjes
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 800 gr. aardappels
- 1 Chinese kool
- 200 gr. shiitakes
- 200 gr. spekreepjes
- 1 ui
- gebakken uitjes
- ketjap manis
- klontje roomboter
- scheutje melk
- peper en zout
- olijfolie
Bereidingswijze
Schil de aardappels en snijd deze in gelijke stukken. Breng in een ruime pan een flinke laag water aan de kook. Kook hierin de aardappels in 20 minuten gaar. Giet af en laat kort droog stomen. Voeg een klontje roomboter en een scheutje melk toe. Kruid vervolgens met wat peper en zout en stamp de aardappels fijn met een aardappelstamper.
Bak de spekjes en shiitakes
Zet intussen een ruime hapjespan op laag vuur en laat deze warm worden. Snijd de shiitakes in kleine blokjes. Verwijder eventueel de harde stukjes van de steel. Pel de ui en snipper deze. Verhit een scheutje olijfolie in de hapjespan. Doe hier de gesnipperde ui en shiitakes in en bak een paar minuten. Als de ui glazig wordt voeg je de spekreepjes toe. Bak deze een paar minuten tot ze knapperig worden.
Chinese kool
Snijd tussendoor de Chinese kool in reepjes. Verwijder eventueel het buitenste blad en de hardste stukjes nerf. Voeg steeds wat Chinese kool toe aan de hapjespan en bak kort mee. Als je alle Chinese kool hebt gesneden en meegebakken zet je het vuur uit. Laat staan voor zo.
Maak de stamppot
Roer nu de gebakken Chinese kool, spekreepjes en shiitakes door de gestampte aardappels. Voeg naar smaak nog wat peper en zout toe. Roer er tot slot nog wat ketjap manis door, ook dit doe je naar smaak. Ik gebruikte ongeveer twee eetlepels. Eventueel kan je deze vervangen door sojasaus, dan wordt het net iets minder zoet. Schep de stamppot Chinese kool op de borden en strooi er wat gebakken uitjes over.
Recepten in je mail
Voedingswaarden per persoon
- Energie 463 kcal.
- Vetten 22 gr.
- Waarvan verzadigd 8 gr.
- Koolhydraten 46 gr.
- Waarvan suikers 8 gr.
- Vezels 7 gr.
- Eiwitten 14 gr.
- Zout 3.2 gr.
- Natrium 1280 mg.