Stamppot ijsbergsla met rode ui en spekjes in sojasaus
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 800 gr. aardappels, kruimig
- 600 gr. ijsbergsla, in reepjes
- 1 rode ui
- 250 gr. spekreepjes
- 25 gr. roomboter
- scheutje melk
- 100 gr. kaas, jong of jong belegen
- sojasaus
- peper en zout
Bereidingswijze
Voor deze lekkere stamppot ijsbergsla heb je niet veel nodig. Al is een grote pan zoals een stamppot- of soeppan wel handig, net als een stamper. Ook moet je vast een koekenpan of hapjespan klaar zetten. Hier bak je zo de spekjes en rode ui in. Gebruik je verse aardappels? Schil deze dan vast en snijd ze in gelijke stukken.
Bereid de aardappelen en spekjes
Zet een flinke pan op het vuur en breng hierin een ruime laag water aan de kook. Kook de aardappels voor je stamppot ijsbergsla in 20 minuten gaar. Verhit in de tussentijd een koeken- of hapjespan op laag vuur. Pel de rode ui en snijd deze met een koksmes in kleine stukjes. Doe de spekjes in de hete koekenpan en bak deze kort tot er wat bakvet in de pan zit. Voeg nu de stukjes rode ui toe en bak kort mee. Voeg naar smaak sojasaus toe en bak alles tot de spekjes goed gaar zijn. Schep af en toe door elkaar. Zet het vuur laag en bewaar tot zo.
Maak de stamppot ijsbergsla af
Giet de aardappelen af en voeg een klontje roomboter en een scheutje melk toe. Kruid naar smaak met peper en zout en stamp met de aardappelstamper tot een romige puree. Doe hierna beetje bij beetje de ijsbergsla in de pan en stamp of roer deze erdoor. Hierna doe je de spekjes, rode ui en het bakvet erbij. Snijd een stukje jonge kaas in heel kleine blokjes en roer deze er tot slot door. Laat nog kort staan zodat de kaas kan smelten en je stamppot ijsbergsla met rode ui, spekjes en jonge kaas is klaar. Eet smakelijk!
Recepten in je mail
Voedingswaarden per persoon
- Energie 528 kcal.
- Vetten 28 gr.
- Waarvan verzadigd 13 gr.
- Koolhydraten 42 gr.
- Waarvan suikers 6 gr.
- Vezels 6 gr.
- Eiwitten 22 gr.
- Zout 2.7 gr.
- Natrium 1080 mg.