Stamppot ijsbergsla met rode ui en spekjes in sojasaus

Stamppot ijsbergsla met rode ui en spekjes in sojasaus

Ben je op zoek naar een lekkere en snelle stamppot voor vanavond? Deze stamppot ijsbergsla met in sojasaus gebakken rode ui en spekjes heb je in een half uurtje op tafel staan. Het is een stamppot die je het hele jaar door kan eten, dus ook in de zomer. Door de sla is deze namelijk lekker frisse. En door de rode ui en spekjes in sojasaus te bakken krijgt deze nog meer smaak.

Ik koos zelf deze keer voor een zak geschilde aardappels. Dan ben je nog minder tijd kwijt aan dit recept. Terwijl de aardappels staan te koken snijd je de ui en bak je deze met de spekjes. Als de aardappels klaar zijn stamp je ze fijn en meng je de ijsbergsla door de stamppot. Tot slot voeg je de rode ui, spekjes én het bakvet toe. Een klein beetje jonge kaas maakt het helemaal af.

Bekijk hier het recept als je deze stamppot ijsbergsla ook wil maken.

Deze stamppot ijsbergsla krijgt extra smaak door de spekjes en rode ui in sojasaus te bakken

Dol op stamppot?

Ik ben zelf dol op stamppot en vind het leuk er iedere keer weer iets anders van te maken, zoals deze met ijsbergsla. Je komt dus heel wat recepten tegen op Kookidee. Vind jij het net ze lekker als ik? Kijk dan hier voor nog veel meer lekkere stamppot ideeën.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 800 gr. aardappels, kruimig
  • 600 gr. ijsbergsla, in reepjes
  • 1 rode ui
  • 250 gr. spekreepjes
  • 25 gr. roomboter
  • scheutje melk
  • 100 gr. kaas, jong of jong belegen
  • sojasaus
  • peper en zout

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Voor deze lekkere stamppot ijsbergsla heb je niet veel nodig. Al is een grote pan zoals een stamppot- of soeppan wel handig, net als een stamper. Ook moet je vast een koekenpan of hapjespan klaar zetten. Hier bak je zo de spekjes en rode ui in. Gebruik je verse aardappels? Schil deze dan vast en snijd ze in gelijke stukken.

Bereid de aardappelen en spekjes

Zet een flinke pan op het vuur en breng hierin een ruime laag water aan de kook. Kook de aardappels voor je stamppot ijsbergsla in 20 minuten gaar. Verhit in de tussentijd een koeken- of hapjespan op laag vuur. Pel de rode ui en snijd deze met een koksmes in kleine stukjes. Doe de spekjes in de hete koekenpan en bak deze kort tot er wat bakvet in de pan zit. Voeg nu de stukjes rode ui toe en bak kort mee. Voeg naar smaak sojasaus toe en bak alles tot de spekjes goed gaar zijn. Schep af en toe door elkaar. Zet het vuur laag en bewaar tot zo.

Maak de stamppot ijsbergsla af

Giet de aardappelen af en voeg een klontje roomboter en een scheutje melk toe. Kruid naar smaak met peper en zout en stamp met de aardappelstamper tot een romige puree. Doe hierna beetje bij beetje de ijsbergsla in de pan en stamp of roer deze erdoor. Hierna doe je de spekjes, rode ui en het bakvet erbij. Snijd een stukje jonge kaas in heel kleine blokjes en roer deze er tot slot door. Laat nog kort staan zodat de kaas kan smelten en je stamppot ijsbergsla met rode ui, spekjes en jonge kaas is klaar. Eet smakelijk!

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Stamppot ijsbergsla met rode ui en spekjes in sojasaus'
Afbeelding bij 'Stamppot ijsbergsla met rode ui en spekjes in sojasaus'
Afbeelding bij 'Stamppot ijsbergsla met rode ui en spekjes in sojasaus'
Afbeelding bij 'Stamppot ijsbergsla met rode ui en spekjes in sojasaus'
Afbeelding bij 'Stamppot ijsbergsla met rode ui en spekjes in sojasaus'
Afbeelding bij 'Stamppot ijsbergsla met rode ui en spekjes in sojasaus'
Afbeelding bij 'Stamppot ijsbergsla met rode ui en spekjes in sojasaus'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 528 kcal.
  • Vetten 28 gr.
  • Waarvan verzadigd 13 gr.
  • Koolhydraten 42 gr.
  • Waarvan suikers 6 gr.
  • Vezels 6 gr.
  • Eiwitten 22 gr.
  • Zout 2.7 gr.
  • Natrium 1080 mg.