Stamppot van courgette, ijsbergsla en bladspinazie met beenham
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 1 kg. aardappelen, kruimig
- 1 stuk beenham, ca. 500 gr.
- 1 courgette
- 1 krop ijsbergsla
- 200 gr. bladspinazie
- 150 gr. Old Amsterdam*
- 50 gr. roomboter + extra
- 2 el. vloeibare honing
- 1 tl. dille, gedroogd
- scheutje melk
- peper en zout
* Zelf vind ik Old Amsterdam kaas erg lekker in deze stamppot, je kan natuurlijk ook een andere goed belegen kaas kiezen. Jonge kaas kan ook, gebruik dan wel wat meer peper en zout als je de stamppot wat pit wilt geven.
Bereidingswijze
Omdat de beenham het langst nodig heeft begin je daar mee. Verwarm je oven voor op 175 graden en zet vast een flinke hapjespan op laag vuur, zo kan deze goed warm worden.
Smelt 50 gram roomboter in de pan en bak de beenham hier op middelhoog vuur in aan. De bedoeling is dat je alle kanten dichtschroeit, je hoeft de beenham dus nog niet gaar te bakken. Dit kost je hooguit een paar minuten, hierna doe je de beenham in een ovenschaal.
Doe nu de vloeibare honing en de dille bij het bakvet in de pan en roer op midelhoog vuur goed door elkaar. Lepel het bakvet met de honing en dille over de beenham in de ovenschaal, giet de rest erbij. Schuif de ovenschaal ongeveer 50 minuten in je voorverwarmde oven. Reken zo'n tien minuten per 100 gram beenham. Draai regelmatig om en schep er steeds weer wat van het bakvet over.
Terwijl het beenhammetje lekker staat te garen in de oven schil je de aardappelen, snijd deze in gelijke stukken. Kook - als de beenham nog ongeveer 30 minuten in de oven moet - de aardappels in 20 minuten gaar, doe dit in een flinke stamppotpan. Snijd de courgette in kleine blokjes en kook de laatste vijf minuten mee met de aardappelen.
Snijd tussendoor de bladspinazie in reepjes en doe hetzelfde met de ijsbergsla. Giet de aardappelen en de blokjes courgette af, laat kort droogstomen met het deksel van de pan. Stamp de aardappels en courgette met een scheutje melk en een klontje roomboter tot een puree, kruid met ruim peper en zout.
Roer hier de reepjes bladspinazie en ijsbergsla doorheen. Snijd de Old Amsterdam in kleine blokjes en roer ook door deze door de stamppot. Laat goed warm worden op laag vuur zodat de kaas smelt.
Haal de beenham uit de oven en snijd op een snijplank in mooie plakken. Serveer de stamppot met de plakken beenham en lepel wat van de jus over de stamppot.